PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

9446.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
Ministru prezidenta amata kandidāts Māris Kučinskis valdības deklarācijas projektā sola sakārtot skolu tīklu un reformēt pedagogu atalgojumu sistēmu. 

Tomēr tajā nav konkrēti norādīts, kādai šai sistēmai vajadzētu būt pēc reformām.

Savukārt neviennozīmīgi vērtētā ideja par visu izglītības iestāžu pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā valdības deklarācijas projektā nav iekļauta.

Kā liecina valdības deklarācijas projekts, M.Kučinskis sola uzņemties skolu tīkla sakārtošanu, tomēr to, kādā veidā šāda iecere panākama, pagaidām netiek norādīts. Izglītības nozares attīstība ir saistīta ar valsts un sabiedrības sociālekonomiskajiem procesiem, un ilgstoši zemais dzimstības līmenis, atšķirīgā reģionu attīstības dinamika, sabiedrības novecošanās un Latvijas iedzīvotāju emigrācija liek nekavējoties pieņemt lēmumus par izglītības resursu efektīvu un pārdomātu izmantošanu, uzsvērts deklarācijas projektā.

Politiķis sola sakārtot skolu tīklu, uzlabot mācību saturu un nodrošināt pedagogu kvalifikācijas un studiju sasaisti ar darba tirgus vajadzībām. Topošā valdība vēlas paplašināt arī mūsdienu tehnoloģiju izmantošanu, kā arī izveidot pieejamu infrastruktūru. Savukārt zinātnes potenciāls tikšot izmantots tautsaimniecības stiprināšanai, augstākās izglītības kvalitātei un Latvijas starptautiskajai konkurētspējai.

Valdības plānā iecerēta vispārējās izglītības iestāžu tīkla un telpiskās mobilitātes un izglītības kvalitātes reforma, paaugstinot izglītības kvalitāti un samazinot skolu nepabeigušo iedzīvotāju īpatsvaru līdz 7,5% 2017.gadā.

M.Kučinskis sola motivēt jauniešus mērķtiecīgi izvēlēties profesionālās izglītības programmas atbilstoši darba tirgus pieprasījumam, izlīdzinot izglītojamo proporciju vispārējās vidējās izglītības un profesionālās izglītības programmās pēc pamatizglītības ieguves, jau pēc gada panākot teju vienlīdzīgu izglītojamo proporciju - 55% pret 45%. Arī turpmāk esot jāturpina darba vidē balstītu mācību ieviešana profesionālajā izglītībā. Tāpat tikšot meklēti risinājumi kvalitatīvam vispārējās izglītības iestāžu tīklam, telpiskai mobilitātei, pedagogu motivācijas paaugstināšanai un skolēnu motivācijai zināšanu un prasmju paaugstināšanai.

M.Kučinska vadīta valdība izstrādāšot un īstenošot jaunu pedagogu darba samaksas modeli, to balstot uz pilna laika darba nedēļu. Šajā sakarībā jāvienojas arī par valsts atbalstu pirmsskolas pedagogu finansēšanā, atzīmēts deklarācijas projektā, informē ziņu aģentūra LETA.

Līdz 2018.gadam topošā valdība vēlas palielināt privātajā sektorā nodarbināto zinātnieku skaitu līdz 23%, kā arī veicināt zinātnes pārnesi uzņēmējdarbībā.

Pašlaik koalīcijas partneri vēl nav vienojušies par valdības deklarāciju un šis ir pirmais deklarācijas uzmetums, ko piedāvā M.Kučinskis.