PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

8759.jpeg
Foto: EU2015.lv Attēlā: Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.
Latvija, citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis un Centrālāzijas valstis saskaras ar ļoti līdzīgu problēmu izglītības jomā.

Proti, profesionālā izglītība joprojām nav pietiekami populāra izvēle jauniešu vidū. Tieši tādēļ nepieciešams veicināt tās prestižu, lai profesionālā izglītība ir tikpat cienījama kā jebkura cita izglītība, žurnālistiem sacīja izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

Centrālāzijas un ES izglītības ministru sanāksmes preses konferencē M. Seile norādīja, ka pamatpīlāri mērķa sasniegšanai ir atbilstoša likumdošanas bāze, pienācīga infrastruktūra, sadarbība ar darba devējiem un pedagogu kvalifikācija. Latvija ir labs piemērs, atrodoties ceļā uz šī mērķa sasniegšanu, taču šajā jautājumā ES un Centrālāzijas valstīm ir iespēja mācīties citai no citas, norādīja ministre.

Viņa pauda, ka Centrālāzijas valstis un ES vienojās par jautājumiem, kas skar izglītības sistēmas kvalifikācijas struktūras attīstību, kvalitāti, akreditāciju, nodarbinātību un darba tirgus vajadzības. Tāpat ir izstrādāts konkrēts aktivitāšu plāns no 2015. līdz 2018.gadam, kas tiks ieviests, sadarbojoties ES institūcijām, dalībvalstīm un Centrālāzijas zemēm.

Piektdien, 26.jūnijā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā turpinājās Centrālāzijas un ES izglītības ministru neformālā sanāksme, kurā pulcējušies arī Kazahstānas, Kirgizstānas, Tadžikistānas, Turkmenistānas un Uzbekistānas izglītības ministri un eksperti. Tās mērķis bija veicināt reģionālo dialogu šo valstu vidū un stiprināt sadarbību ar ES.

ES un Centrālāzijas izglītības ministru sanāksme tiek organizēta, lai veicinātu diskusiju par aktuālajiem jautājumiem augstākajā un profesionālajā izglītībā, kā arī par ES atbalstu izglītības jomā Centrālāzijas valstīm.