PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

8746.jpeg
Foto: EU2015.lv Attēlā: Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.
Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile neatbalsta pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā no 2018.gada.

Šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" M. Seile sacīja, ka aizvadītās nedēļas sarunās ar Nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) viņai vaicāts, vai tiktu atbalstīta pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā no 2018.gada. M. Seile sacīja, ka neatbalsta šādu ieceri, jo līdz 2018.gadam to ne kvalitatīvi, ne sabiedrībai pieņemamā veidā neesot iespējams izdarīt.

Ministre arī piebilda, ka šādu darba uzdevumu nav saņēmusi valdības deklarācijā. Ilgtermiņā gan viņa šādu virzību atbalstītu.

M. Seile žurnālistiem paudusi, ka jautājums par pāriešanu uz mācībām latviešu valodā visās skolās nav IZM darba kārtībā un tuvākajā laikā nav plānots to aktualizēt, informē ziņu aģentūra LETA.

Saistībā ar valsts valodas mācīšanu valsts skolās Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) līdz 2015.gada beigām gatavo pētījumu par valodas zināšanām jauniešu un pieaugušo vidū, un ministre ar nacionālo apvienību vienojās tikties vēlākais 2016.gada janvārī, lai racionāli varētu analizēt situāciju. Līdz ar to taujāta par nostāju jautājumā par pāriešanu uz apmācībām valsts valodā mazākumtautību skolās, M. Seile atbildēja, ka ministrija šajā lietā skatīsies "uz datiem" un tad kopā ar partneriem raudzīsies, kas būtu darāms.