PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

8806.jpeg
Foto: EU2015.lv Attēlā: Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile
Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile nolēmusi tomēr neatkāpties no amata, žurnālistiem paziņoja Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

Iepriekš M. Seile paziņoja, ka uzņemas visu atbildību par situāciju, kas radusies XI Skolēnu dziesmu un deju svētkos. Viņa pauda, ka nevar ignorēt publiskajā telpā esošos viedokļus, ka "oficiāli atceltā gājiena laikā cilvēki vienojušies kā tautas frontes laikā, spītējot politiķu muļķīgajiem lēmumiem". "Šis ir nopietns teksts. Tomēr saņemu arī pretējus viedokļus un atbalstu," iepriekš sacīja ministre.

Runājot par to, kam būtu jāuzņemas atbildība par noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumā notikušo, M. Seile norādīja, ka ir vairāku līmeņu atbildība, uzsverot, ka sākotnēji ir nekavējoties jāizvērtē visas svētku laikā veiktās rīcības. Šim nolūkam izveidota īpaša rīcības komisija. Tāpat ir svarīgi saprast, kas svētku organizēšanā jāmaina ilgtermiņā, uzsvēra M. Seile. "Mēs nevaram vainot bērnus, ka viņi ēd par daudz čipsu vai dzer limonādi. Mums ir jārespektē realitāte."

M.Seile skaidroja, ka lēmums par svētku gājiena atcelšanu tika pieņemts naktī pēc ģenerālmēģinājuma. "Man šī nebija ikdienišķa situācija. Tas skaits bērnu, kuri nebija spējīgi paši pārvietoties, bija ekstrēms," sacīja ministre. Viņa uzsvēra, ka gājiena atcelšana bija vienīgais lēmums, ko varēja pieņemt konkrētajā brīdī, ņemot vērā, ka tobrīd nebija pieejama informācija par bērnu ģībšanas iemesliem, informē ziņu aģentūra LETA.

Sestdienas vakarā, kad Mežaparka estrādē notika XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, daudziem dziedātājiem kļuva slikti un viņi paģība. Mediķi slimnīcā nogādāja 17 bērnus. Ņemot vērā minēto, izglītības un zinātnes ministre naktī nolēma atcelt nākamajā dienā paredzēto svētku gājienu, tomēr realitātē gājiens notika un dalībnieki tajā devās brīvprātīgi.