PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

Materiāli par drošību internetā “Aitu dzīve”
Materiāli par drošību internetā “Aitu dzīve”
Foto: pexabay
Latvijas Drošāka interneta centrs Drossinternets.lv ir izstrādājis materiālu kopu par drošību internetā 6 līdz 11 gadus veciem bērniem “Aitu dzīve”, kurā ietvertas izglītojošas animācijas filmiņas un radoši uzdevumi. Vecāki tiek aicināti kopā ar bērniem skatīties filmiņas, pildīt uzdevumus un piedalīties konkursā.

Šobrīd Drossinternets.lv interneta vietnē pieejamas 13 animācijas filmiņas “Aitu dzīve”, kas stāsta par dzīvi kādā lauku sētā, kur tehnoloģiju attīstība ne vienmēr ietekmē sadzīvi pozitīvi. Filmiņas ietver virkni šobrīd aktuālu tēmu – atkarība no interneta un tehnoloģijām, drošība internetā, interneta etiķete, atšķirības starp virtuālo un reālo dzīvi, kritiskā domāšana un vērtības.

Animācijas filmiņas ir izveidojis Slovākijas Drošāka interneta centrs, bet Latvijas Drošāka interneta centrs ir adaptējis “Aitu dzīves” sērijas latviešu valodā un papildinājis tās ar radošiem uzdevumiem, kurus bērni var pildīt kopā ar vecākiem vai skolotājiem, – darba lapām, komiksiem un krāsojamām lapām. 

6_Netici svesiniekam.JPG

“Attālinātās mācības skolā nozīmē, ka bērni interneta vidē šobrīd pavada vairāk laika, nekā līdz šim ierasts. Mūsu mērķis, sagatavojot un piedāvājot šo materiālu kopu, ir pilnveidot pirmsskolas bērnu un sākumskolas audzēkņu izpratni un zināšanas par interneta vidi, tās radītajiem riskiem, kā arī drošu uzvedību interneta vidē. Šis ir īstais brīdis, lai tās noskatītos ģimenes lokā un pārrunātu redzēto ar bērniem. Radošie uzdevumi palīdzēs nostiprināt zināšanas un mudinās bērnus jau no agras bērnības domāt par jēgpilnu un samērīgu tehnoloģiju lietošanu ikdienā,” skaidro Drossinternets.lv vadītāja Maija Katkovska.

Ņemot vērā, ka šobrīd mācību darbs notiek attālināti, ir svarīgi, ka pieejamie materiāli ir izmantojami gan kā atsevišķi elementi, gan arī kā materiālu kopa, lai izvērstu tematu plašāk. Materiāli palīdz sniegt zināšanas, pilnveidot bērna izpratni, rosināt interesi, vēlmi diskutēt un apspriest dažādas situācijas.

Rosinot vecākus pildīt uzdevumus kopā ar bērniem, Drossinternets.lv izsludina konkursu “Izdomā aitām vārdu!”. Lai piedalītos tajā, Drossinternets.lv mājaslapā jānoskatās animācijas filmiņas, jāizdomā aitām vārdi un līdz 27. aprīlim tie jānosūta ŠEIT.