PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

7318.jpeg
Foto: Ernests Dinka / Saeimas Kanceleja
Jaunajā skolotāju algu aprēķināšanas modelī jāiekļauj netradicionāli risinājumi, uzskata Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

Valdības vadītāja ir neizpratnē par to, cik sarežģīta sistēma ir pedagogu algas noteikšanai, tāpēc aicina meklēt netradicionālus risinājumus algu palielināšanai.

L. Straujuma vakar atzina, ka pedagogu algas aprēķināšanas sistēma ir nesakārtota. Viņa esot mēģinājusi iedziļināties aprēķinos, kā nosaka skolotāju algu, un bijusi neizpratnē, ka tam ir nepieciešamas 80 dažādas darbības. "Ir neizprotami, kā šīs algas tiek rēķinātas, un, kamēr ir šāda neizpratne, kā algas aprēķina, man ir grūti piekrist, ka no 1.janvāra tiks palielinātas algas," teica L. Straujuma. Viņasprāt, divu mēnešu laikā nevar piedāvāt konkrētu algu aprēķina modeli, tāpēc pilotprojekta veidā ir jāpārbauda divi izstrādātie modeļi, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Cits variants, kā pedagogiem saņemt lielāku algu, būtu amatu apvienošana, pauda premjerministre. "Ir vajadzīgi pilnīgi netradicionāli risinājumi," viņa uzsvēra. Kā piemēru viņa minēja bioloģijas skolotāja darba apvienošanu ar lauku konsultanta darbu, beidzot attiecīgos kursus, - tas būtu labs risinājums mazajās lauku skolās. Tāpat arī varētu apvienot skolas direktora un grāmatveža darbu, tādējādi ietaupot naudu pedagogu atalgojumam.

"Mēs nevaram likt nesakārtotā sistēmā naudu no janvāra. Pēc tam mēs nesapratīsim, kā sakārtot šo sistēmu," stingri noteica Ministru prezidente.

Kā ziņots, L. Straujuma intervijā LTV norādījusi, ka valdība un partija Vienotība algu palielinājumu skolotājiem no nākamā gada sākuma nav solījusi. Valdība strādājot tikai 18 dienas un šajā laikā nekādi solījumi neesot doti.