PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

9405.jpeg
Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Kanceleja
Pedagogu atalgojuma jaunā modeļa tālāka virzība vairs nav ierēdniecības jautājums, bet gan politiska izšķiršanās, uzskata izglītības ministre Mārīte Seile. 

Tā ministre šorīt sacīja Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma”.

Viņaprāt, problēma pašlaik ir nespējā politiski vienoties par vairākiem principiāliem jautājumiem, no kuriem viens ir pirmsskolas pedagogu atalgojums. Kā skaidroja M.Seile, šīs algas pašlaik netiek nodrošinātas no Izglītības un zinātnes ministrijas budžeta, savukārt pašvaldības un pedagogu arodbiedrība ir pieprasījusi, lai valsts tās pakāpeniski pārņem. "Aicinu nemaldināt sabiedrību, ka ministrija nemāk kaut ko aprēķināt. Problēma slēpjas principiālos lēmumus," pauda M.Seile.

Ministre norādīja, ka vispirms ir jāsaprot, vai valsts var pārņemt šo sadaļu un kur tam rast finansējumu. M.Seile rosinās par to runāt 11.janvāra koalīcijas sēdē.

Ministre norādīja, ka ir sagatavoti visi priekšdarbi, lai pedagogu atalgojuma jauno modeli varētu ieviest no jaunā mācību gada, bet tā reāla ieviešana ir atkarīga no politiskiem lēmumiem. Vispirms ir jānotiek politiskam vienošanās aktam. “Tad varēs virzīties uz priekšu ar atalgojuma modeli,” uzsvēra ministre.

Intervijā ministre sacīja, ka ir pārliecināta, ka esošā valdība nepaspēs noslēgt darbu pie jaunā atalgojuma modeļa, līdz ar to tas būs nākamās valdības jautājums.

Lai strādātu jaunajā valdībā, pilnīgi noteikti ir jābūt partijas atbalstam - man nav Vienotības atbalsta, atzina izglītības ministre Mārīte Seile.

Vaicāta, vai viņa būtu gatava strādāt ministres amatā vēl vienu termiņu, M.Seile norādīja, ka vispirms kādam ir viņai tas jāpiedāvā, tad par to varēs sākt domāt, informē ziņu aģentūra LETA.

Vēlāk gan viņa atzina, ka ir apdomājusi šo iespēju, piebilstot, ka pēc publiski izskanējušām ziņām Vienotībai neesot plāns viņu iesaistīt jaunajā valdībā.