PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

8858.jpeg
Foto: Saeimas kanceleja
Izskanējusī informācija, ka var nākties slēgt aptuveni 80 vidusskolas, izraisījusi neizpratni. Izglītības ministre Mārīte Seile skaidro, ka tas saistīts ar skolu tīkla sakārtošanu.

Šorīt intervijā Latvijas radio M. Seile skaidroja, ka jau no gada sākuma tiek rūpīgi analizēts skolu tīkls Latvijā.

Šobrīd no 395 vidusskolām 31 skolā neeksistē 10.klase, jo tajās nav bērnu, kuri gribētu mācīties, 11 no šīm skolām atrodas Rīgā, informē ziņu portāls Tvnet.

Ministre paudusi šaubas vai šādā skolā, kur mācās seši vai septiņi bērni, var nodrošināt izglītības kvalitāti. Vidējās izglītības uzdevums ir sagatavot jauniešus augstskolām, uzsverot, ka laba izglītība ir dārga.

Teorētiski varētu nodrošināt apmācību arī vienam bērnam, bet M. Seile nav pārliecināta, ka valsts to var atļauties.

Tāpēc Izglītības un zinātnes ministrija rosināja pakāpeniski atteikties no vidusskolām, kur bērnu skaits ir nepietiekams, lai nodrošinātu kvalitatīvu mācību procesu.

Iecerēts no nākamā mācību gada (ne no šā mācību gada, kas sāksies pēc trīs nedēļām) neatvērt 10.klases, kurās ir mazāk par 12 bērniem, novadu un lielo pilsētu skolās.

Tādā veidā daļa mazo vidusskolu turpinās strādāt kā pamatskolas, jau tagad daļa skolu tiek apvienotas.

M. Seile akcentēja, ka jautājums nav tehniski par skolu slēgšanu. Tā ir normāla skolu tīkla sakārtošana, uzsverot, ka labākajās skolās skolēnu skaits ir liels.

Tas nozīmē, ka ir milzīgs pieprasījums pēc labas, kvalitatīvas vidusskolas izglītības.

Optimāls variants varētu būt, ka 1.-6.klase atrodas pēc iespējas tuvu mājām, bet vidusskola ir liela un ar labu materiāltehnisko bāzi.