PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

38053476902_58c802e71c_o.jpg
Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Administrācija
Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis Latvijas Olimpiskās komitejas ģenerālās asamblejas ārkārtas sesijā pauda bažas, vai decentralizēta sporta sistēma var pati tikt galā ar iekšējām problēmām.

Ministrs ir pārliecināts, ka sports nodrošina dzīves kvalitāti, kā arī veselīgu un ilgtspējīgu sabiedrību, kuru vieno kopīgs mērķis. Fiziskajām aktivitātēm jābūt ieaudzinātām jau no bērnības, turklāt trešā sporta stunda, ko ilgstoši lūguši sporta nozares pārstāvji, ir paredzēta jaunajā mācību saturā.

"Trešā sporta stunda visās klašu grupās jaunajā standartā ir un būs. Te paldies pēdiņās jāsaka tiem deputātiem, kas jaunā standarta ieviešanu novilcināja par vienu gadu un tas stāsies spēkā nevis no 2019.gada, bet 2020.gada," kritiku veltīja ministrs.

Viena no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) nākamā gada prioritātēm būs rast risinājumu treneru atalgojuma sistēmai, ņemot vērā, ka bērnu skaits, kas apmeklē sporta skolas, ir ievērojami audzis, sasniedzot 36 300.

"IZM skatījumā sporta piramīdas virsotnē ir jābūt augstu sasniegumu sportam, bet tai jābūt arī pamatam. Bērnu jauniešu sports ir pamats. Mana vislielākā pārliecība ir, ka, lai piramīdu veidotu stipru, ir jānosaka prioritātes - vieglatlētika, vingrošana, peldēšana, slēpošana - viss, kas var piesaistīt jauniešus aktīvam dzīvesveidam, lai novērstu veselības problēmas," akcentēja ministrs.

Iespējams, ka Sporta pārvaldes likvidācija bijusi kļūda, sacīja ministrs. "Ar desmit gadu distanci to varam vērot," teica politiķis, piebilstot, ka arī funkciju deleģēšana NVO dažās jomās nav izrādījusies ļoti sekmīga. "Funkciju deleģēšana NVO atsevišķās jomās bija sekmīga, bet dažās - ne tik ļoti," teica K.Šadurskis, atgādinot, ka pirms vairāk nekā desmit gadiem virkne sporta sistēmas pārvaldes funkciju tika nodotas nevalstiskajam sektoram - Latvijas Sporta federāciju padomei un Latvijas Olimpiskajai komitejai.

K.Šadurskis pauda bažas, vai decentralizēta sporta sistēma var tikt galā ar iekšējām problēmām. "Vai Latvijas Sporta federāciju padome, kas jau saknē atrodas interešu konfliktā, var pati atrisināt iekšējos konfliktus federācijās?" vaicāja ministrs.

"Mums noteikti nenāk par labu ne tiesu darbi par pretlikumīgi ievēlētu federāciju vadību, ne par to, ka kāds vadītājs paceļ roku pret sportistu," vērtēja K.Šadurskis.

K.Šadurskis apliecināja, ka sporta nozares aktuālie jautājumi, kas saistīti ar dalību dažādās sporta sacensībās, šogad tiks atrisināti, informē aģentūra LETA.

"Mēs visi esam viena komanda, un sporta nozares attīstība nav individuāls sporta veids - tas ir komandas sports. Komanda var sasniegt savus mērķus tad, ja tā ir vienota, ja tā strādā vienam mērķim. Savos vārtos iemest ir daudz vieglāk, tikai tas nedod rezultātu," rezumēja politiķis.