PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

10895.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
Latvijas izglītības sistēmā nav jākautrējas atbalstīt elitārismu un attīstīt elitāras skolas, jo nākotnē šīs skolas taps par ekselences kristalizācijas centriem.

Tā vakar, 1.decembrī, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) rīkotajā konferencē "Sabiedrības izaicinājumi digitālajā laikmetā" sacīja izglītības ministrs Kārlis Šadurskis.

“Nekautrēsimies atbalstīt elitārismu. Padarīsim ģimnāzijas tiešām par īstām ģimnāzijām, beigsim skaitīt tajās bērnus. Sākam intensīvi strādāt tajā "top 10%" izglītības segmentā, jo tas radīs vilkmi citiem kā burbulīšiem no katla dibena, vārot ūdeni. Mums ir nepieciešami šie ekselences kristalizācijas centri jeb vārīšanās centri,” sacīja K.Šadurskis.

Ministrs piebilda, ka patlaban izglītības sistēma nemaz nezina kādas nākotnē būs profesijas, bet skolām ir jāsagatavo speciālisti šīm profesijām. Tas ir ļoti vienkārši paveicams, sacīja K.Šadurskis.

"Tam, ko mēs skolā tagad mācām, nav nekādas nozīmes. Galvenais skolu uzdevums - jāiemāca sajūta, ka jāmācās būs visu mūžu un jāiedod tam pamats – jāiemāca mazliet matemātikas, valodas, dabaszinātnes, pasaules kultūras pamati un kritiskā domāšana, analītiskā domāšana. Un galvenais – digitālās prasmes un digitālais dzīvesveids, jo IT un datorika ir mūsu paplašinājums, tas ir vēl viens orgāns mūsu organismā," skaidroja K.Šadurskis.