PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

10310.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
Ir pašvaldības, kuras ar stipendijām vispārējā izglītībā vilina jauniešus uz pustukšajām klasēm, uzskata izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Ministrs uzsvēra, ka vienā otrā reizē nākas saskarties ar problēmu, ka gadījumā, ja vispārizglītojošā vidusskola ir uz tās robežas, ko nosaka regulējums attiecībā uz 10.klases atvēršanu, tad pašvaldība mēģina vilināt jauniešus no profesionālās izglītības uz vispārējo.

"Katra nepareiza vai vēlmēm, prasmēm un spējām neatbilstoša izglītības ceļa izvēle tautsaimniecībai kopumā ir zaudējumi. Līdz ar to izvēlei starp vispārējo un profesionālo vidējo izglītību jābūt tīri atrautai no pašvaldības skolas saglabāšanas vai uzturēšanas interesēm - izvēlei jābūt balstītai racionālos spriedumos," pārliecināts politiķis.

K.Šadurskis uzsvēra, ka, lai pildītu Izglītības attīstības pamatnostādnēs teikto, ir jāvirzās uz racionālu proporciju starp vispārējās un profesionālās izglītības skolēnu skaitu. "Lai to stimulētu, mēs profesionālajās skolās maksājam stipendijas," sacīja K.Šadurskis.

"Taču ir pašvaldības, kas arī vispārējā izglītībā maksā stipendijas, lai vilinātu uz savu pustukšo klasi. Tas īsti neatbilst kopējiem politikas attīstības mērķiem," atzina ministrs.

Līdz ar to, viņaprāt, būtu daudz efektīvāk un vienkāršāk plānot izglītības budžetu, ja vidusskolas būtu valsts iestādes, informē ziņu aģentūra LETA.