PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

10299.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
Ir svarīgi nodrošināt reģionālo augstskolu piedāvājuma piesaisti reģiona darba tirgus vajadzībām, uzskata izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Ministrs uzsvēra, ka valstī reģionālās augstskolas ir nepieciešamas. Viņaprāt, pašu augstākās izglītības piedāvājums nodrošina to, ka Latvijā neparādās ārzemju augstskolu zemas kvalitātes filiāles.

"Ja pazūd loģiska un Latvijas interesēm un vajadzībām atbilstoša [augstākās] izglītības ieguves iespēja, tad vienmēr ieviešas parazīti, kuri savukārt jāizķer. Pirms padaudz gadiem mums bija ārkārtīgi daudz problēmu ar ārvalstu augstskolu filiālēm, kas te vienkārši haltūrēja. Cīņa tādā tīrā veidā nedod tādu efektu, ko dod sava piedāvājuma attīstīšana," sacīja politiķis.

K.Šadurskis sacīja, ka tas, ka minētās filiāles lielā mērā pazudušas, liecina par to, ka Latvijas izglītības piedāvājums ir jauniešiem saprotamāks un dod jauniešiem labākas perspektīvas. "Nevis, prasti runājot, nopirkts diploms vienas cienījamas ārzemju augstskolas ne sevišķi cienījamā filiālē," pauda K.Šadurskis, piebilstot, ka pašreizējā virzība augstākajā izglītībā ir ieņēmusi pareizo kursu, informē ziņu aģentūra LETA.

K.Šadurskis gan norādīja, ka būtiskam faktoram reģionālo augstskolu darbībā jābūt to piesaistei reģiona interesēm. Pretējā gadījumā, kā sacīja ministrs, "nav lielas jēgas, ja jaunietis pēc tam aizbrauc uz Rīgu vai ārzemēm".

Ministra ieskatā lielākās reģionālās augstskolas patlaban spēj nodrošināt reģiona vajadzībām atbilstošu piedāvājumu, turklāt K.Šadurskis arī optimistiski raugās gan uz tikko Ministru kabinetā apstiprināto jauno Liepājas Universitātes rektori Daci Marku, gan arī to, ka, beidzoties strīdiem ap Ventspils augstskolu, arī tur notiks nepieciešamā attīstība.