PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

9635.jpeg
Foto: naypong / 123RF
Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs cer atrast aptuveni divus miljonus eiro skolotāju algu paaugstināšanai.

To A.Butkevičs darīs, pārskatot Eiropas Savienības līdzekļus, kas paredzēti pedagogu kvalifikācijas paaugstināšanai un izdienas pensijām.

Pēc viņa teiktā, šāds ieteikums trešdien dots Izglītības un zinātnes ministrijai, kas šobrīd kopā ar Finanšu ministriju cenšas noskaidrot, vai tas nepārkāptu ES tiesisko regulējumu, informē ziņu aģentūra LETA.

Ja šie divi miljoni eiro tiktu piešķirti, tad kopā ar sešiem miljoniem, ko plāno atrast pati ministrija, skolotāju algu palielināšanai no septembra papildus tiktu piešķirti astoņi miljoni eiro.

22.februārī Lietuvas skolotāji sāka beztermiņa streiku, izvirzot prasības, kuru izpildei kopumā būtu vajadzīgi 18 miljoni eiro. Vēlāk viņi šo summu piekrita samazināt līdz 12,8 miljoniem eiro.

Lielākā daļa arodbiedrību pagaidām neatbild uz jautājumu, vai ar astoņiem miljoniem eiro pietiktu, lai streiks tiktu izbeigts, bet viena jau paziņojusi, ka streiku turpinās.

Pagājušajā pirmdienā streiku sāka 233 Lietuvas izglītības iestādes un vairāk nekā 5000 pedagogu. Kopumā Lietuvā ir vairāk nekā 2300 izglītības iestādes un pāri par 50 000 pedagogu.

Trešdien saskaņā ar ministrijas datiem 113 izglītības iestādēs streiko aptuveni 2400 pedagogu.

Skolotāju algas Lietuvā ir nedaudz paaugstinātas kopš 1.janvāra. Turklāt Izglītības un zinātnes ministrija ir piedāvājusi skolotāju algu paaugstināšanas programmu, kura izstrādāta pieciem gadiem.

Lietuvas Statistikas departamenta dati liecina, ka vidējā skolotāju alga Lietuvā pirms nodokļu nomaksas ir 823,4 eiro mēnesī. Vienlaikus trešdaļa skolotāju nestrādā pilnu slodzi, bet apmēram desmitajai daļai skolotāju slodze ir mazāka par deviņām stundām.

Decembrī Lietuvas izglītības darbinieki jau rīkoja divu stundu brīdinājuma streikus, bet 15.februārī Viļņā notika skolotāju protesta gājiens un mītiņš.