PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

8924.jpeg
Foto: LETA.lv
Patlaban īsti nevarot saprast, kādas ir reālās budžeta iespējas, jaunajam pedagogu darba samaksas modelim piešķirot papildu līdzekļus. 

Tā Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē skaidroja izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

M. Seile no valdības un koalīcijas partneriem sagaida pēc iespējas drīzu skaidrību par finansējuma iespējām jaunajam pedagogu darba samaksas modelim.

"No vienas puses dzirdu, ka nav iespējas pat pusmiljonu eiro dabūt, bet no otras puses saka, ka, ja būs modelis, tad nauda būs," norādīja M. Seile, turpinot, ka viņai pagaidām nav skaidrs, no kurienes tiktu rasti papildu līdzekļi.

M. Seile uzsvēra, ka jaunais pedagogu algu modelis ir kompromisa variants, turklāt tas nenozīmē principiālu naudas samazinājumu. Ministre pauda, ka viņa patlaban neredz iespēju samazināt pieprasīto papildu finansējumu. "Nezinu, kur var nolaisties zemāk, ja runājam par naudu," sacīja M. Seile. Turklāt ministre bažījās, ka jaunizveidotās darba grupas sarunu rezultātā būtu nepieciešams vēl vairāk līdzekļu, informē ziņu aģentūra LETA.

Tāpat M. Seile pauda pārliecību, ka modeļa tālākā virzība var "bremzēties bezgalīgi", ja vienā dokumentā vēlas iestrādāt visas esošās vēlmes, tostarp nepieciešamību sakārtot skolu tīklu. Ministre ir pārliecināta, ka visas sektora problēmas nevar sakārtot mēneša vai gada laikā, turklāt šāds solījums nav bijis.

E-klase jau informēja, ka valdošā koalīcija vienojās izveidot darba grupu Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas vadībā, lai turpinātu darbu pie jaunā pedagogu darba samaksas modeļa.

M. Seile iepriekš informēja, ka jaunā atalgojuma modeļa ieviešanai nepieciešams papildu finansējums - vairāk par 10 miljoniem eiro nākamā gada četriem mēnešiem, bet 2017.gadā - aptuveni 30 miljoni eiro. Tāpat nepieciešams finansējums no pašvaldību budžetiem.

Neskatoties uz Izglītības un zinātnes ministrijas plāniem jauno pedagogu darba samaksas modeli apstiprināt līdz šīs vasaras vidum, attiecīgu noteikumu projektu virzot steidzamības kārtā, tā skatīšana ir vairākkārt atlikta.