PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Nenokavē iespēju piedalīties izglītojošā piedzīvojumā - pieteikšanās konkursam "Ventspils IT izaicinājums" tuvojas noslēgumam
Nenokavē iespēju piedalīties izglītojošā piedzīvojumā - pieteikšanās konkursam "Ventspils IT izaicinājums" tuvojas noslēgumam
Foto: Konkurss “Ventspils IT izaicinājums”
Konkurss “Ventspils IT izaicinājums” notiek pilnā sparā un ir atlicis pietiekami daudz laika, lai vēl pagūtu pieteikties konkursam un paveiktu pirmās kārtas uzdevumu – eksperimentu vides, tehnoloģiju, kosmosa vai uzņēmējdarbības jomā, atbilstoši vecuma grupai. 46 labākās komandas tiks aicinātas uz 3 dienu pasākumu zinātnes centrā VIZIUM, Ventspilī, kur tiks sadalīts naudas balvu fonds – 13 000 EUR. Pieteikšanās konkursam līdz 13. novembrim.

Divas nedēļas ir gana daudz laika, lai vēl piedalītos konkursā. 1. kārtas uzdevums ir eksperiments, bet eksperiments ārpus ierastā priekšstata, ka tas ir jāveic laboratorijā, izmantojot īpašu aprīkojumu. Nē – šis ir eksperiments, kuru var paveikt ikviens bez īpašām priekšzināšanām un aprīkojuma. Viss, kas ir nepieciešams – zinātkāre un vēlme piedalīties! Organizatori arī uzsver – 1. kārtas ir uzdevums ir starpdisciplinārs, kas apvieno vismaz 2 vai 3 mācību jomas, un ir izmantojams arī mācību procesa ietvaros, līdz ar to skolotāji ir aicināti pamudināt skolēnus dalībai konkursā.

Konkurss notiek ļoti aktīvi, pirmie paveiktie uzdevumi jau ir iesūtīti, kā arī dalībnieki aktīvi uzdod sev neskaidros jautājumus. Konkursa organizatori ir apkopojuši populārākos jautājumus un atbildes, kas varētu noderēt arī citiem:

- Vai no vienas klases var piedalīties vairākas komandas?

Atbilde: Jā, komandu skaits nav ierobežots, var piedalīties tik komandu, cik grib. Nav ierobežots arī komandu skaits no vienas izglītības iestādes, pat vairāk – aktīvākās skolas katrā vecuma grupā saņems naudas balvas.

-  Vai viens skolēns var piedalīties vairākās komandās?

Atbilde: Jā, var, ja skolēns ir spējīgs iesaistīties un paveikt vairākus pirmās kārtas uzdevumus. Taču, ja vairākas viņa pārstāvētās komandas nokļūs finālā, būs jāizvēlas 1 komanda. Citā komandā skolēnu varēs aizstāt kāds cits skolēns.

- Vai viens skolotājs jeb pieaugušo pārstāvis var pārstāvēt vairākas komandas?

Atbilde: Jā, var. Gadījumā, ja konkursa finālā nokļūs vairākas komandas, kuras pārstāv viens un tas pats pieaugušais, viņam būs iespēja uz konkursa ņemt līdzi palīgu – pieaugušo.

- Vai komandas var veidot no dažādām izglītības iestādēm un pilsētām?

Atbilde: Jā, var. Ne tikai no dažādām skolām, bet komandas var veidot arī interešu izglītības iestāžu audzēkņi vai vienkārši draugi no dažādām pilsētām, piesaistot kādu pieaugušo, kas arī pārstāv komandu.

- Vai komandas var veidot starptautiskas, piemēram, Latvijas un Lietuvas?

Atbilde: Jā, var. Ieteicams gan komandu reģistrēt pie valsts, kas atrodas vistālāk no konkursa norises vietas, jo komandām organizatori sedz transporta izmaksas, kas tiek rēķinātas pēc Google Maps no komandas pārstāvētās vietas.

-  Vai komandu var pārstāvēt pieaugušais no ārvalstīm, piemēram, Vācijas?

Atbilde: Jā, var, taču jāņem vērā, ka konkursa fināls ir paredzēts klātienē, zinātnes centrā VIZIUM, līdz ar to pieaugušajam arī jābūt spējīgam veiksmes gadījumā būt kopā ar komandu Ventspilī.

- Cik daudz laika nepieciešams, lai paveiktu 1. kārtas uzdevumu?

Atbilde: Tas ir atkarīgs no katras no dalībniekiem, bet uzdevums ir paveicams vienas dienas laikā jaunākām grupām, līdz divām dienām konkursa vecākām grupām. Arī vecākās grupas, ja ir apņemšanās, var paveikt vienā dienā. Protams, jo vairāk laika tiek veltīts, jo rezultāts sanāk iespējami kvalitatīvāks.

Konkursa fināla kārtā iekļūs 46 erudītāko dalībnieku komandas.

 

Īsumā par konkursu un norises posmiem:

- Konkursā aicināti piedalīties 1. – 12. klašu skolēni un profesionālo skolu audzēkņi.

- Dalībnieki piedalās konkursā četrās vecuma grupās:

  • A grupa (1. – 3. klase), skolēni no Latvijas.
  • B grupa (4. līdz 6. klase), skolēni no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas;
  • C grupa (7. līdz 9. klase) skolēni no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas;
  •  D grupa (10. līdz 12. klase) skolēni no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

 

- Konkursa 1. kārta notiek līdz 13. novembrim. Šajā laikā:

  • Ir jāizveido 4 cilvēku komanda, kuru veido 3 skolēni un 1 pieaugušais, kurš var būt skolas pedagogs, kāda skolēna vecāks, krustvecāks, direktors vai kāds cits.
  • Jāpiesaka komanda konkursa mājaslapā.
  • Konkursa mājaslapā jāatrod savas grupas (A, B, C vai D) uzdevums, un jāpaveic tas līdz 13. novembrim.
  • Jāiesniedz rezultāts konkursa mājaslapā.
  • Jāgaida uzaicinājums uz konkursa finālu Ventspilī.

 

- Fināls Ventspilī A grupai notiks no 8 līdz 9. decembrim, savukārt pārējām grupām, B, C un D, no 7. līdz 9. decembrim.

- Fināla dalībniekiem organizatori nodrošinās:

  • Naktsmītnes konkursa laikā Ventspilī.
  • Gardas maltītes – brokastis, pusdienas, vakariņas.
  • VIZIUM apmeklējumu, ekskursijas un izklaides pasākumus.
  • Transporta izdevumu kompensāciju 0,20 EUR par kilometru nokļūšanai uz konkursu un atpakaļ.

 

-  Uzvarētāji tiks paziņoti apbalvošanas ceremonijā konkursa pēdējā dienā – 9. decembrī.

Informāciju par pieteikšanās kārtību iespējams apskatīt arī šeit.

Kā ierasts, vērtīgas balvas saņems ne tikai godalgoto vietu dalībnieku komandas, bet arī aktīvākās skolas, no kurām kopsummā būs piedalījušās vislielākais skaits komandu. Tāpat tiks organizēts konkurss konkursā īpaši skolotājiem.

Sīkāku informāciju par konkursa norisi iespējams atrast konkursa mājaslapā: www.ventspilsitc.com, kā arī sociālajos tīklos Instagram @ventspilsitchallenge un Facebook @ventspilsitc. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām rakstīt uz e-pastu: [email protected].

Tehnoloģiju konkurss “Ventspils IT izaicinājums” notiek pateicoties Ventspils valstspilsētas  pašvaldības atbalstam.

Konkursu organizē Ventspils Digitālais centrs sadarbībā ar uzticamiem partneriem un informatīvajiem atbalstītājiem: Zinātnes centru “VIZIUM”, Ventspils Augstskolu, Ventspils valstspilsētas domes Izglītības pārvaldi, Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldes “Zinātnes un izglītības inovāciju centru”, Kosmosa izziņas centru Cēsīs, Daugavpils Inovāciju centru, “Network of innovative informal education for youth (INPUT)”, izglītības organizācija "MTÜ Nuti-Võlur”, IT Izglītības fondu – Start(IT), Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociāciju (LIKTA), Izglītības un zinātnes ministriju un Valsts Izglītības attīstības aģentūru.

Reklāmraksts