PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

43914356_s.jpg
Foto: 123RF Stock Photo
Panākta vienošanās, ka no septembra pedagogu minimālā alga par likmi būs par 30 eiro lielāka, sasniedzot 710 eiro, otrdien pēc tikšanās ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA) žurnālistiem paziņoja Ministru prezidents Māris Kučinskis.

Viņš pastāstīja, ka attiecīgie Ministru kabineta noteikumi valdības dienaskārtībā tiks iekļauti jau nākamajā otrdienā, 4.septembrī. Nedēļas laikā tiks meklētas iespējas papildu nepieciešamo finansējumu rast arī Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) budžetā, atlikušo summu gūstot no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Kopumā šī gada četriem mēnešiem nepieciešami 6,7 miljoni eiro.

Vienlaikus nolemts, ka nākamajā gadā, lai domātu par iespējām turpināt kāpināt pedagogu atalgojumu, tiks organizēta ekspertu komisija, kas vērtēs skolu tīkla sakārtošanas rezultātus un tajā ieekonomēto līdzekļu apjomu, ko var novirzīt pedagogu algām.

Tāpat līdztekus algu paaugstinājumam valdībā tiks virzītas kvalitātes prasības, kas būs jāievēro izglītības iestādēm, lai turpinātu saņemt mērķdotāciju pedagogu atalgojumam.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis uzskata, ka sarunās panākts labs risinājums. "Pedagogi ir pelnījuši un nopelnīs atalgojuma pieaugumu," uzsvēra ministrs.

Viņš skaidroja, ka algas pieaugumam jābūt saistībā ar izglītības kvalitāti, kas ir galvenais IZM fokuss. K.Šadurskis sacīja, ka ir panākta vienošanās par trim soļiem izglītības kvalitātes veicināšanai, turklāt attiecīgais normatīvā regulējuma projekts jau ir izstrādāts. Kvalitātes kritēriji būs saistīti ar izglītības iestādes akreditācijas procesu, kā arī skolēnu sekmēm centralizētajos eksāmenos.

K.Šadurskis norādīja, ka šajā nedēļā ar Finanšu ministriju notiks ļoti sarežģīts sarunu process, meklējot kompromisus nepieciešamā finansējuma nodrošināšanai.

"Pirmais lielais solis ir pasperts. Pedagogi var būt droši pārliecināti, ka algu pieaugums būs," uzsvēra ministrs.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga atzina, ka šodien no visām trim koalīcijas partijām sadzirdēta vēlme risināt nozares jautājumus, informē aģentūra LETA.

"Grafika izpilde sāksies no šī gada. Visas trīs koalīcijas partijas apņēmās [rīkoties], lai arī turpmākie grafika soļi tiktu realizēti," uzsvēra I.Vanaga.

Viņa akcentēja, ka ir būtiski, ka pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem risinājumi paredzēti no nākamā gada janvāra, tos ieviešot pakāpeniski.

"Mūsuprāt, ir rasti maksimāli kompromisi. Tas ir nopietns signāls arī pedagogiem (..), ka pie varas esošās partijas ir sadzirdējušas un saprot situācijas nopietnību, turklāt piedāvājot risinājumus. Nevaram noliegt, ka grafika izpildes sākšana ir nopietns signāls nozarē strādājošajiem un nopietns solis nākamā grafika soļa izpildei," vērtēja I.Vanaga.

Viņa apliecināja, ka, ņemot vērā panākto pozitīvo vienošanos, iepriekš apsvērtais pedagogu pikets septembra vidū nenotiks.