PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

10644.jpeg
Foto: wavebreakmediamicro / 123RF. Foto ilustratīva nozīme.
Noskaidroti 12 finālisti, kuri pārstāvēs Latviju Eiropas lielākajā un prestižākajā jauno profesionāļu meistarības konkursā EuroSkills 2016.

Finālisti noskaidroti Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) organizētajos atlases konkursos.

Vietu Latvijas nacionālajā komandā izcīnījuši jaunieši no profesionālās izglītības iestādēm Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Cēsīs, Kandavā un Priekuļos, informē Kristīne Keiča, VIAA Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas Sabiedrisko attiecību speciāliste.

Finālisti izraudzīti no nacionālo konkursu laureātu vidus, kuriem vairāku mēnešu garumā VIAA organizēja mācības un meistarklases, piesaistot atzītus nozaru profesionāļus. Iespēju pārstāvēt valsti uz starptautiskās skatuves ieguvuši tie jaunieši, kas vairāku kandidātu konkurencē vispārliecinošāk demonstrējuši savas profesionālās prasmes.

"EuroSkills 2016 konkurss būs nozīmīgs izaicinājums jaunajiem profesionāļiem, kuri sevi jau apliecinājuši nacionālā mērogā. Pārstāvot savu valsti un sacenšoties ar jauniešiem no aptuveni 30 citām Eiropas valstīm, mūsu komandas pārstāvjiem būs iespēja demonstrēt savas profesionālās spējas un pilnveidot meistarību jau citā - augstākā līmenī. Šādi starptautiskie konkursi sniedz neatsveramu ieguldījumu profesionālās izglītības prestiža celšanā un prasmju izcilības veidošanā," atzīst Dita Traidās, Latvijas komandas vadītāja, asociācijas WorldSkills Europe valdes pārstāve un VIAA direktore.

Konkursā, kas no šī gada 30.novembra līdz 4.decembrim norisināsies Zviedrijas pilsētā Gēteborgā, Latviju pārstāvēs:

  • Apģērbu modelētājas un izgatavotājas Ieva Blūma, Rīgas Stila un modes vidusskola, un Kate Stroža, Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola “Saules skola";
  • Elektriķis Andis Lācis, Rīgas Valsts tehnikums;
  • Grafiskā dizainere Anete Aizbalte, Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola “Saules skola";
  • Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas speciālisti Andrejs Anaņevičs, Liepājas Valsts tehnikums, un Guntis Graudiņš, Priekuļu tehnikums;
  • Lauksaimniecības tehnikas mehāniķis Krišjānis Jurāns, Priekuļu tehnikums;
  • Mēbeļu galdnieks Reinis Gusts, Cēsu Profesionālā vidusskola;
  • Pavāre Kristiāna Šteinfelde, Kandavas Valsts lauksaimniecības tehnikums;
  • Skatlogu noformētāja Linda Vilka, Liepājas Dizaina un modes vidusskola;
  • Viesmīlis Anrijs Eglītis, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums;
  • Web lapu izstrādātājs Igors Novickis, Rīgas Tehniskā koledža.

Nacionālās komandas dalībniekus līdz decembrim sagaida intensīvs gatavošanās posms. Vērtējot gūto pieredzi konkursa kandidātu statusā, jaunie profesionāļi atzīst, ka tā pilnveido ne tikai pašus, bet arī iedvesmo citus izvēlēties profesionālo izglītību kā pamatu veiksmīgai karjerai.

Konkurss EuroSkills notiek katru otro gadu, mijoties ar pasaules līmeņa konkursu WorldSkills. Latvija šajā konkursā piedalās kopš 2008.gada, izcīnot trīs zelta, divas sudraba un astoņas izcilības medaļas. Jauno profesionāļu dalību EuroSkills 2016 konkursā līdzfinansē no Eiropas Sociālā fonda projekta "Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs" līdzekļiem.

Latvijas nacionālās komandas gatavošanās procesam var sekot līdzi SkillsLatvia Facebook profilā un VIAA mājaslapas sadaļā “EuroSkills 2016".