PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

44297080150_7cfd3a314a_o.jpg
Foto: PIKC Daugavpils tehnikums
28. un 29. novembrī Daugavpils tehnikumā nozares jauno profesionāļu meistarības konkursos “Dzelzceļa pakalpojumi” un “Dzelzceļa transports” noskaidroti labākie topošie speciālisti.

Sacenšoties komandās, pirmo vietu un zelta medaļas konkursā “Dzelzceļa pakalpojumi” ieguva Diāna Kaupere un Darja Isajeva no Daugavpils tehnikuma, bet konkursā “Dzelzceļa transports” augstāko novērtējumu saņēma šī paša tehnikuma audzēkņi Oļegs Labuts un Pāvels Zaicevs.

Otro vietu un sudraba medaļas konkursā “Dzelzceļa pakalpojumi” ieguva Jūlija Skerba un Renāte Vigule no Daugavpils tehnikuma, bet trešajā vietā ierindojās un bronzas medaļas saņēma Polina Marinkeviča un Samanta Priževoite no Rīgas Valsts tehnikuma. Savukārt konkursā “Dzelzceļa transports” otro vietu izcīnīja Nauris Rihards un Andžejs Vilmanis no Rīgas Valsts tehnikuma, bet trešo vietu ieguva Jevgeņijs Plečkens un Viktors Vertinskis no Daugavpils tehnikuma.

Prasmju konkursa “Dzelzceļa transports” uzdevumi bija pietuvināti reāliem darba apstākļiem. Konkursanti noteica lokomotīves riteņpāra pamatizmēru, izjauca un salika autosakabes un veica to augstuma mērīšanu, demontēja rullīšu gultņus, testēja lokomotīves riteņpāra detaļas, pārbaudīja gaisa rezervuāra blīvumu un veica citus uzdevumus, kuru izpildi nodrošināja SIA “LDZ ritošā sastāva serviss” Daugavpils Vagonu remontu centra speciālisti.

Zelta medaļas ieguvējs Oļegs Labuts komentē: “Iegūtā pieredze konkursā palielina manas izredzes atrast labu darbu pēc skolas absolvēšanas, jo uzdevumu izpildes laikā saņēmu vērtīgus komentārus no nozares ekspertiem, ar kuriem, iespējams, vēlāk strādāšu kopā.”

Jaunie profesionāļi, kuri piedalījās konkursā “Dzelzceļa pakalpojumi”, divu dienu garumā apliecināja savas prasmes vilcienu maršrutu sagatavošanā, ievērojot dzelzceļa tehniskās ekspluatācijas noteikumus un VAS “Latvijas dzelzceļš” spēkā esošo normatīvo aktu prasības, aizpildīja nepieciešamo tehnisko dokumentāciju, kā arī aprakstīja dzelzceļa stacijas dežuranta darba rīcības kārtību situācijās, kad ir apdraudēta satiksmes drošība.

Uzdevumu izstrādi un konkursantu darba izpildes vērtēšanu veica nozares pārstāvji - eksperti. Jānis Butāns, konkursa “Dzelzceļa transports” eksperts, VAS “Latvijas dzelzceļš” Kustības vadības distances vadītāja pirmais vietnieks, norāda: “Gatavošanās konkursam un uzdevumu pildīšana jauniešiem sniedz lielisku iespēju uzlabot tieši praktiskās iemaņas, kuras noderēs gan kārtojot eksāmenus, gan uzsākot prakses gaitas kādā no uzņēmumiem, gan gūstot priekšstatu par profesiju kopumā, ko nespēj sniegt pat spēcīga teorētisko zināšanu bāze.”