PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

1.-3.kl.gr. 1. vieta. Marta Megne.JPG
Foto: Marta Megne
Atzīmējot Deklarācijas “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu” trīsdesmitgadi, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) Tautas frontes muzeja nodaļa un 4. maija Deklarācijas klubs aicināja bērnus un jauniešus vecumā no 7 līdz 19 gadiem piedalīties vizuālo darbu un dzejas konkursā “Brīvība, mana un mūsu” un parādīt, ko viņiem nozīmē brīvības ideja.

Konkursā, kas notika no 6. janvāra līdz 23. martam, piedalījās 243 dalībnieki no 24 Latvijas skolām. Tika iesūtīti 184 vizuālās mākslas darbi un 62 dzejas darbi.

Atsevišķi tika vērtēti vispārizglītojošo skolu 1.–3., 4.–5., 6.–7., 8.–9., 10.–12. klašu skolēnu un skolu absolventu darbi; mākslas skolu un interešu izglītības centru I grupas vecumā no 7 līdz 9 gadiem), II grupas (vecumā no 10 līdz 11 gadiem), III grupas (vecumā no 12 līdz 13 gadiem) un IV grupas dalībnieku (vecumā no 14 līdz 16 gadiem) darbi. Vizuālajā mākslā izpildītie darbi pēc autora izvēles drīkstēja būt grafikas, glezniecības, aplikācijas vai autortehnikas žanrā, vērtēti tika arī trīsdimensionāli un telpiski objekti. Jaunrade dzejā tika vērtēta pēc atbilstības tēmai un nolikuma nosacījumiem: temata radošā risinājuma, autora personiskās attieksmes un domas atklāsmes, kā arī valodas stila un oriģinalitātes.

Katra vecumposma trīs labāko darbu autori saņems pārsteiguma balvas.

Vizuālo darbu grupā:

1. – 3. klases grupā 1. vietu ieguva Marta Megne no Ventspils Centra sākumskolas un Nadežda Zakrevska no Daugavpils 9. vidusskolas. 2. vietu ieguva Alisa Arefjeva no Daugavpils 9. vidusskolas un Anna Stare no Jēkabpils 3. vidusskolas. 3. vietu ieguva Liene Eglīte un Justīne Balanda no Rīgas Ziepniekkalna vidusskolas.

4. – 5. klašu grupā 1. vietu ieguva Beāte Purauska no Āgenskalna sākumskolas. 2. vietu Milana Odincova un Sofija Bezrukova no Ventspils 2. vidusskolas. 3. vietu ieguva Maija Indriksone un Adele Brēķe no Āgenskalna sākumskolas, Katrīna Kudrjaševa no Rīgas Ziepniekkalna vidusskolas.

6. – 7. klašu grupā 1. vietu ieguva Monta Dimante no Talsu 2. vidusskolas un Dagmāra Dumbra-Dumbrovska no Ilūkstes Raiņa vidusskolas. 2. vietu ieguva Timofejs Garkuša no Liepājas 3 pamatskolas. 3. vietu ieguva Heidija Kadere no Aknīstes vidusskolas un Ieva Kuplā no Augstkalnes vidusskolas.

8. – 9. klašu grupā 1. vietu ieguva Sofija Jansone no Talsu 2. vidusskolas. 2. vietu ieguva Oļesja Odariča no Liepājas 3. pamatskolas. 3. vietu ieguva Mairis Mutulis, Mārtiņš Kramiņš un Jana Švāne no Rīgas Ēbelmuižas pamatskolas, Keita Lamberte no Madlienas vidusskola, Signija Sīrumska no Aknīstes vidusskolas un Una Bērziņa no Pļaviņu novada ģimnāzijas.

10. – 12. klašu grupā 1. vietu ieguva Jekaterina Krupnova no Ventspils 2. vidusskolas. 2. vietu ieguva Raivis Ruško no Ludzas pilsētas ģimnāzijas. 3. vietu ieguva Jogita Lazdiņa no Madlienas vidusskolas.

Dzejas darbu grupā:

4. – 5. klašu grupā 1. vietu ieguva Adriana Sinkevičiute no Rencēnu pamatskolas. 2. vietu ieguva Paula Stapulionīte no Rencēnu pamatskolas.

6. – 7. klašu grupā 1. vietu ieguva Artūrs Jansons no Liepājas 3. pamatskolas. 2. vietu ieguva Markuss Liepa no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas. 3. vietu ieguva Ieva Avricēviča no Taurupes pamatskolas un Raiens Šnepsts no Augstkalnes vidusskolas.

8. – 9. klašu grupā 1. vietu ieguva Rendija Rota Paipala no Lapmežciema pamatskolas. 2. vietu ieguva Elvita Bresme no Taurupes pamatskolas. 3. vietu ieguva Jānis Piļka no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas un Vendija Kažemaka no Pļaviņu novada ģimnāzijas.

10. – 12. klašu grupā 1. vietu ieguva Kārlis Gailums no Madonas pilsētas vidusskolas. 2. vietu ieguva Keita Krūmiņa no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas. 3. vietu ieguva Līva Kārkliņa no Valmieras Valsts ģimnāzijas un Roberts Ralfs Vārslavs no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas.

 

Par labākajiem atzītie darbi 3. maijā tiks publicēti virtuālajā izstādē LNVM Tautas frontes muzeja Facebook kontā, kā arī Latvijas Nacionālā vēstures muzeja mājaslapā.

Konkursa žūriju vadīja Inta Robežniece, LNVM Vēstures departamenta vadītāja. Žūrijas sastāvā bija Velta Čebotarenoka, 4. maija Deklarācijas kluba prezidente, Dainis Īvāns, publicists, Latvijas Literatūras gada balvas ieguvēja, Daina Sirmā, dzejniece, Sandra Kalniete, politiķe, mākslas zinātniece, Liene Andrejsone, LNVM Tautas frontes muzeja nodaļas krājuma glabātāja, Ģirts Boronovskis, LNVM mākslinieks, Gita Palma, māksliniece, Jaņa Rozentāla mākslas skolas absolvente un Anna Zeibārte, LNVM Tautas frontes muzeja nodaļas vadītāja.

2020. gadā aprit 30 gadi, kopš 1990. gada 4. maijā Latvijas PSR Augstākā pieņēma Deklarāciju “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu”, sauktu arī par 4. maija neatkarības deklarāciju. Tā paredzēja atjaunot 1922. gada 15. februārī pieņemto Latvijas Republikas Satversmi un pasludināja 1940. gada 17. jūnija PSRS militāro agresiju par starptautisku noziegumu, atjaunoja Latvijas Republikas suverenitāti. Tika pasludināts pārejas posms no Latvijas Republikas Augstākās Padomes līdz Saeimas sasaukšanai.