PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Notiks Baltijas 26.informātikas olimpiāde
Notiks Baltijas 26.informātikas olimpiāde
Foto: pixabay
No šodienas līdz 22.jūlijam tiešsaistē notiks Baltijas 26.informātikas olimpiāde, ko šogad rīko Latvija, informē Valsts izglītības satura centrs.

Jauno programmētāju sacensībās piedalīsies dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Dānijas, Ukrainas, Polijas, Vācijas un Islandes.

Baltijas informātikas olimpiāde, kas sākās kā triju Baltijas valstu projekts, laika gaitā piesaista aizvien vairāk Eiropas valstu un notiek kādā no tām. Valstij, kas rīko olimpiādi, ir tiesības uzaicināt arī citas valsts komandu, tāpēc šogad sacensībām pievienosies arī Ukraina.

Jaunajiem programmētājiem no 11 Eiropas valstīm šogad bija plānots tikties Ventspilī, tomēr pandēmijas ierobežojumu dēļ olimpiāde pirmo reizi tās vēsturē nevar notikt klātienē, un Latvija to rīkos tiešsaistes režīmā. Sacensības šogad norisināsies trīs dienas, un plānots, ka tajās piedalīsies 72dalībnieki, teica Reitere.

Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta pētnieks un olimpiādes organizators Mārtiņš Opmanis uzsvēr, ka, lai neprovocētu dalībniekus uz neatļautām darbībām, ir paredzēts, ka sacensības notiks pārraudzītā tiešsaistes režīmā, katras valsts komandu vadītājiem pieskatot savus dalībniekus. 

"Jau no Baltijas informātikas olimpiāžu pirmsākumiem šīs sacensības izcēlušās ar augstu savstarpējās uzticēšanās līmeni un zemāku formālo slepenību. Piemēram, uzdevumu komplekts tiek veidots no dalībvalstu iesūtītajiem uzdevumiem, tas tiek izveidots, apspriežoties vēstkopā, un uzdevumu tulkojumi tiek sagatavoti laikus pirms sacensībām," skaidro Opmanis.

Olimpiādes uzdevumu risināšana notiks divas dienas, katrā no tām jaunajiem programmētājiem piecu stundu laikā būs jāatrisina trīs organizatoru sagatavotie uzdevumi. Savukārt pirmajā sacensību dienā, lai iepazītos ar sacensību vidi, dalībnieki varēs pildīt vairākus vienkāršus "iesildīšanās" uzdevumus. Sacensībās jaunieši varēs izmantot programmēšanas valodas "C++", "Java" un "Python".

Pērn Baltijas informātikas olimpiāde norisinājās Igaunijas pilsētā Tartu. Piedaloties 64 skolēniem no 11 valstīm, Latvijas komandas dalībnieki izcīnīja četras bronzas medaļas. 

Baltijas Informātikas olimpiāde notiek katru gadu kopš 1995.gada.Iniciatīva sākās kā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas projekts, un sākotnēji olimpiādēs piedalījās tikai šo trīs valstu dalībnieki. Pirmā Baltijas informātikas olimpiāde notika Tartu 1995.gadā, un Latvijas izlase ir piedalījusies visās notikušajās olimpiādēs. 

Olimpiāde ir būtisks posms, gatavojoties šī gada Pasaules informātikas olimpiādei Singapūrā, kas pašlaik ir pārcelta uz laiku ne ātrāk par septembri vai arī tiks rīkota tiešsaistes režīmā. 

Reitere piebilda, ka šī gada Baltijas informātikas olimpiādes organizēšanas pieredzi varēs izmantot, plānojot lielāka mēroga tiešsaistes sacensības.

Olimpiādes tiek organizētas ar Eiropas Sociālā fonda projekta "Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai" finansējumu.