PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

10287.jpeg
Foto: lightpoet / 123RF
Invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons", protestējot pret valsts realizēto speciālās izglītības politiku, realizēs akciju "Mēs par izglītību". 

Tas ir izaicinājuma velobrauciens uz Eiropas galējo Ziemeļu punktu Nordkapp, Norvēģijā. Braucienā ar divriteņiem piedalīsies Apvienības "Apeirons" darbinieks Jurģis Briedis, kurš ir vājredzīgs, kā arī pagājušā gada izaicinājuma brauciena dalībnieks Juris Pabērzs, informē Tālis Bērziņš, invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" pārstāvis.

Jurģis Briedis, izaicinājuma velobrauciena dalībnieks, stāsta: "Vairāk nekā 2000 km garais brauciens būs dažādu grūtību un sarežģījumu pilns ceļš, jo būsim tikai divatā ar saviem divriteņiem. Varēsim paļauties tikai paši uz sevi." Jurģis ar šo izaicinājumu vēlas uzsvērt, ka ikvienam cilvēkam, neskatoties uz savu invaliditāti, ir jābūt iespējai mācīties kopā ar pārējiem bērniem "parastajās" skolās. "Es mācījos "parastā" skolā un esmu priecīgs, ka tā, jo specializētās izglītības iestādes nekad nesniegtu man tādas iespējas, kādas ir tagad. Specializētā izglītība bieži vien tikai nostiprina stereotipus un aizspriedumus, nevis piedāvā iespējas dzīvot sabiedrībā."

Invalīdu un viņu draugu apvienības "APEIRONS" Valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis norāda: "Mūsu organizācijas redzeslokā ir salīdzinoši daudz cilvēku, kuri ir spējuši pievarēt mūsu izglītības sistēmu un iegūt izglītību tā, kā tie bērni un jaunieši, kuriem invaliditātes nav, bet joprojām vairums bērnu ar invaliditāti ir spiesti mācīties speciālajās izglītības iestādēs. Ja vēlamies dzīvot izglītotā, iekļaujošā un cilvēcīgā sabiedrībā, šāda situācija nav pieļaujama."

Savukārt Juris Jansons, Latvijas Republikas tiesībsargs, atzīst: "Izglītībai ir jābūt vienojošam, nevis šķeļošam faktoram. Manuprāt, izaicinājuma velobrauciens uz Nordkapp simboliski sasaucas ar tiem izglītības pieejamības izaicinājumiem, ar kuriem sastopas ģimenes, kurās aug bērns ar invaliditāti. Jurģa piemērs apliecina - jaunietis ar invaliditāti var mācīties "parastā" skolā!"

Izaicinājuma braucienu "Mēs par izglītību" Invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons” uzsāka 2016. gada 5.jūlijā plkst. 14:00 no Latvijas Republikas Tiesībsarga biroja pagalma, Baznīcas ielā 25, Rīgā.

Abi dalībnieki no Rīgas plkst.17:30 ar prāmi devās uz Stokholmu, lai uzsāktu piedzīvojumu un grūtību pilno ceļu. Lai sasniegtu uzstādītos mērķus, puišiem dienā ir jānobrauc vidēji 140 - 180 km. Brauciena laikā abi dalībnieki plāno tikties ar vietējām pašvaldībām, nevalstiskajām organizācijām, cilvēkiem ar invaliditāti un citiem interesentiem, lai iepazītu un pārrunātu jautājumus par cilvēku ar invaliditāti izglītības iespējām Latvijā un Zviedrijā, kā arī dalītos savos pārdzīvojumos izaicinājuma brauciena laikā.

Izaicinājums brauciens būs atspoguļots “Apeirons” mājaslapas atsevišķā sadaļā, kur būs iespēja sekot līdzi braucējiem reāllaikā.