PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Copyright a href='httpwww.123rf.comprofile_georgerudy'georgerudy  123RF Stock Photoa.jpg
Foto: Georgerudy / 123RF Stock Photo
Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) īstenotais projekts vasaras brīvlaikā šogad nodrošinājis darbu 5179 jauniešiem, pavēstīja Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Baiba Gailīte.

Visvairāk jauniešu strādāja vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā, apstrādes rūpniecībā, izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu uzņēmumos, mākslas, izklaides un atpūtas uzņēmumos, kā arī administratīvajos un apkalpojošajos dienestos. Tāpat jaunieši strādājuši arī uzņēmumos, kas sniedz veselības un sociālās aprūpes pakalpojumus un nodrošina transporta vai uzglabāšanas pakalpojumus.

Rīgas domes vadība un NVA pārstāvji kopā ar vairāku skolu direktoriem piedalījās sanāksmē, kurā dalījās pieredzē par skolēnu nodarbinātību vasaras brīvlaikā.

Sanāksmes laikā NVA Rīgas reģionālās filiāles vadītāja Ieva Hahele informēja, ka ar projekta "Nodarbinātības pasākums vasaras brīvlaikā personām, kuras iegūst izglītību vispārējās vai profesionālās izglītības iestādēs" šogad tika izveidotas 5179 darba vietas un projektā iesaistījās 520 darba devēji. Strādāt gribētāju skaits gan esot bijis ievērojami lielāks - vēlmi strādāt kopumā izrādījuši 12 067 jaunieši, informē aģentūra LETA.

Dalībai projektā šogad NVA saņēma kopumā 136 pašvaldību vai to iestāžu pieteikumus. Vislielāko darba vietu skaitu, kopumā 105, šogad pieteica Rīgas domes Īpašuma departaments, kam sekoja Liepājas pašvaldības aģentūra "Nodarbinātības projekti" ar 100 darba vietām, Salaspils novada dome ar 82, Daugavpils dome ar 79 un Ozolnieku pašvaldība ar 56 darba vietām.

Arī privātie uzņēmēji šogad bija izveidojuši darba vietas jauniešiem un lielākie no tiem bija AS "Lido" ar 170 darba vietām, starptautiskā lidosta "Rīga" ar 115, SIA "Ventspils Olimpiskais centrs" ar 113, SIA "Daugavpils reģionālā slimnīca" ar 78 un SIA "Lattelekom" ar 41 darba vietu. Jaunieši strādāja par viesmīļiem, pārdevēju palīgiem, palīgstrādniekiem, sezonas strādniekiem, uzkopšanas darbu meistariem, lidostas pasažieru apkalpošanas aģentiem, arhivāriem, kā arī par lidostas aviodrošības darbiniekiem un pavāru palīgiem.

Kā informē Gailīte, Rīgas domes Īpašuma departaments šajā projektā piedalās jau piekto gadu pēc kārtas un šovasar departamentā nodarbināja 105 jauniešus ne tikai no Rīgas, bet arī no citām Latvijas skolām. Jauniešiem tika uzticēti projektu asistenta un arī arhivāra pienākumi.

Piecu gadu laikā departaments kopumā nodarbinājis 400 jauniešus. Pēc Rīgas domes Pilsētas īpašumu komitejas priekšsēdētāja Oļega Burova paustā (GKR), tā kā no jauniešu puses tiek izrādīta liela interese gūt darba pieredzi tieši pašvaldībā, nākamgad starp Rīgas skolām plānots izsludināt ideju konkursu, kurā jauniešiem būs iespēja prezentēt savu nākotnes redzējumu par to, ko nepieciešams uzlabot savā pilsētas apkaimē, skolas vai mājas apkārtnē. Balvā jauniešiem tiks nodrošināta iespēja strādāt vasaras brīvlaikā departamentā un savu ideju arī īstenot.

Kopumā šovasar dažādās Rīgas pašvaldības institūcijās un iestādēs strādāja 326 jaunieši.