PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

7630.jpeg
Foto: luckybusiness / 123RF
Gadu pēc valdības lēmuma akceptēt ierosinājumu par piektā obligātā centralizētā eksāmena ieviešanu tiks izstrādāts saturs trīs piloteksāmenu programmām.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pašlaik ir sākusi pakāpeniski īstenot Izglītības attīstības pamatnostādnes 2014.-2020.gadam. Šī gada laikā valsts pārbaudījumu satura pilnveides kontekstā ir plānota trīs piloteksāmenu - fizikā, ķīmijā un dabaszinībās - programmu satura izstrāde.

Paši piloteksāmeni minētajos priekšmetos ir plānoti nākamajā un aiznākamajā jeb 2015./2016. un 2016./2017.mācību gadā.

Patlaban vidusskolēniem ir jākārto četri centralizētie eksāmeni - latviešu valodā, matemātikā, svešvalodā un vienā izvēles priekšmetā. Bijušais izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis rosināja šo sarakstu papildināt ar vēl vienu izvēles eksāmenu ar nosacījumu, ka tas būs vai nu fizikā, vai ķīmijā, informē ziņu aģentūra LETA.

Latvijas iedzīvotājiem gan nav vienota viedokļa par obligāta fizikas vai ķīmijas eksāmena spēju veicināt jauniešu interesi par dabaszinībām - 40% uzskata, ka obligātā fizikas vai ķīmijas eksāmena ieviešana veicinās skolēnu interesi par dabaszinībām, bet 41% ir pretējās domās.

Vienprātības par eksāmenu lietderību nav bijis arī IZM. Iepriekšējā izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete aktīvi iestājās pret minēto eksāmenu ieviešanu, uzsverot, ka eksāmeni nevar kalpot par iemeslu skolēnu zināšanu uzlabošanai eksaktajos priekšmetos.