PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

10190.jpeg
Foto: dobledphoto / 123RF
Latvijai jāturpina darbs, lai pirmsskolas izglītības sistēma iesaistītu vairāk bērnu trīs gadu vecumā.

Tā teikts Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ziņojumā par Latvijas izglītības sistēmu.

Kaut arī bērnu vecumā līdz trīs gadiem iesaiste pirmsskolas izglītības sistēma ir pieaugusi, Latvijā šis rādītājs joprojām ir zemāks nekā vidēji citās OECD valstīs. Tā, piemēram, Latvijā 2012.gadā 23% bērnu vecumā līdz trīs gadiem mācījās pirmsskolas izglītības iestādē, bet OECD valstīs 2010.gadā šis rādītājs bija 33%.

OECD norāda, ka mazu bērnu iesaiste pirmsskolas izglītības sistēmā ne tikai veicina viņu attīstību, bet arī palielina darba spēka piedāvājumu, nodrošina sievietēm vienādas izredzes iesaistīties darba tirgū.

Ziņojumā teikts, ka dažas pašvaldības nav spējušas adekvāti reaģēt uz šādu pieaugošu pieprasījumu. Tas izraisījis iedzīvotāju migrāciju, pārsvarā uz lielo pilsētu reģioniem. Līdz ar to galvenokārt Rīgā un citās lielajās pašvaldībās vecāki saskaras ar garām gaidīšanas rindām uz bērnu dārziem, informē ziņu aģentūra LETA.

Līdz ar to OECD iesaka Latvijai turpināt palielināt bērnudārzu pieejamību, it īpaši lauku reģionos. OECD arī norāda, ka Latvijai nepieciešams izpētīt, kāpēc salīdzinoši liels bērnu skaits septiņu gadu vecumā vēl nav uzsākuši skolas gaitas.