PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

petter-rudwall-493.jpg
Foto: Unsplash
Pasaules politiskajai elitei pašreiz nav ilgtermiņa risinājumu sabiedrībā notiekošajām pārmaiņām, Latvijas Universitātes (LU) foruma "Latvijas attīstības ārējie faktori" atklāšanas laikā sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks.

Eiroparlamentārietis klātesošajiem norādīja, ka dzīvošana nopietnu pārmaiņu laikā būtu jāskata kā liela izdevība kaut ko mainīt un ietekmēt, vēl jo vairāk, cilvēces vēsturē nav tādas paaudzes, kura būtu dzīvojusi pilnīgi mierīgos apstākļos. Viņš skaidroja, ka politiskajai elitei, kas pašreiz ir vadībā Eiropas Savienībā un citos pasaules reģionos, nav atbildes, kā ilgtermiņā reaģēt uz sabiedrībā notiekošajām pārmaiņām vairākās jomās.

"Sabiedrība šobrīd mainās vairākās jomās vienlaikus. Klimata izmaiņas ir viena no jomām, ar kuru šobrīd netiekam galā. Proti, šeit mums nav labu un ātru, pat vidēja termiņa risinājumu. Šīs pārmaiņas atstās ļoti nopietnas politiskas un ekonomiskas sekas. Skatoties uz šo jautājumu caur migrācijas prizmu, ja pus valstij pēkšņi nebūs kur dzīvot, kādu risinājumu pasaules politiskā elite spēs piedāvāt?" retoriski vaicāja A.Pabriks.

Viņš uzsvēra, ka izaicinājumi būs arī ekonomikas jomā, kur pasauli sagaida jaunu tehnoloģiju attīstība, robottehnika, kas iespaidos darba tirgu un ekonomiskās attiecības. Deputāts vienlaikus atzīmēja, ka cilvēcei jau iepriekš bijuši līdzīgi izaicinājumi, piemēram, industriālā revolūcija, taču mūsdienās svarīgi saprast, ka neattīstīt tehnoloģijas, baidoties no pārmaiņām, nav risinājums. Kā vēl vienu izaicinājumu nākotnē viņš minēja sabiedrības nespēju atšķirt patiesību no meliem.

"Tehnoloģijas vēlamies izmantot arī politiskā vidē, tomēr šobrīd nespējam nodrošināt drošību šajā ziņā, nespējam nodrošināt drošākas vēlēšanas automātiski, izmantojot tehnoloģijas. Skatoties uz 2050.gadu, izaicinājums būs tas, kā mēs, apzinoties visus lielos izaicinājumus un Latvijai pieejamos salīdzinoši nelielos resursus, kas mums ir kā Latvijas sabiedrībai un Rietumu pasaulei, spēsim Latvijai saglabāt stabilitāti, drošību un neatkarību," piebilda A.Pabriks.

Arī LU prorektors Jānis Ikstens vērsa klātesošo foruma dalībnieku uzmanību, ka vienas paaudzes laikā piedzīvots ļoti daudz un krasu pārmaiņu gan ģeopolitiski, gan Latvijā iekšpolitiski, taču nenoteiktība un pārmaiņas turpināsies arī nākotnē. Dabas resursu aktīva izmantošana, mākslīgā intelekta attīstība un Ķīnas globālās lomas pieaugums, ir tikai daži no faktoriem, kas ietekmēs pārmaiņas nākotnē, uzskata J.Ikstens.

Forums "Latvijas attīstības ārējie faktori" ir foruma cikla "Latvijas formula 2050. Attīstības scenāriji" otrais pasākums. Foruma mērķis ir noteikt galvenos Latvijas attīstību ietekmējošos faktorus nākamajās desmitgadēs, īpašu uzmanību pievēršot ģeopolitikai, investīciju un resursu plūsmai, tehnoloģijām un reģionālajai līderībai.