PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

6976.jpeg
Foto: photodeti / 123RF
No 2015.gada 1.jūnija plānots papildināt izglītības iestādēs aizliegto pārtikas produktu un pārtikas piedevu sarakstu, tajā iekļaujot arī piena produktu analogus un cukura konditorejas izstrādājumus. 

Tāpat būs aizliegti arī bezalkoholiskie dzērieni ar saldinātājiem - krāsvielām, aromatizētājiem un konservantiem.

Iepriekšminēto paredz Veselības ministrijas (VM) izstrādātie grozījumi Noteikumos par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem. Plānots, ka tie stāsies spēkā 2015.gada 1.jūnijā.

Jau šobrīd izglītības iestādēs pastāv ierobežojumi noteiktiem pārtikas produktiem, to sastāvdaļām, pievienotām pārtikas piedevām, kā arī maksimāli pieļaujamam sāls daudzumam. Tomēr VM skaidro, ka ir saņēmusi sūdzības un ierosinājumus no vecākiem, izglītības iestāžu un pašvaldību pārstāvjiem, kā arī Pārtikas un veterinārā dienesta inspektoriem.

Ēdināšanas izmaksu palielināšanās nav sagaidāma, jo pamatā pārtikas produktu grupas paliek nemainīgas, sola ministrija.

Grozījumi paredz, ka izglītības iestādēs nedrīkstēs izplatīt cukura un miltu konditorejas izstrādājumus, kuru sastāvā ir daļēji hidrogenēti augu tauki un kuriem pievienotas pārtikas piedevas, kas ir saldinātāji, krāsvielas, konservanti, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Tāpat paredzēts, ka izglītības iestāžu dienas, kompleksajā un izvēles pusdienu ēdienkartē nedrīkstēs iekļaut bezalkoholiskos dzērienus, kuriem ir pievienots kofeīns, aminoskābes un pārtikas piedevas, kas ir saldinātāji, krāsvielas, aromatizētāji un konservanti. Šī norma attieksies arī uz ārstniecības iestādēm, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām. Tomēr ierobežojums netiks piemērots šajās iestādēs pagatavotajiem kompotiem, ķīseļiem un dzērieniem, kas tiek taisīti, atšķaidot sulu vai dabīgu sīrupu, ja tie ir saskaņoti ar kopējo ēdienkartes enerģētisko vērtību un uzturvielu normām.

Vienlaikus plānots, ka visās iepriekšminētajās iestādēs dienas, kompleksajā un izvēles pusdienu ēdienkartē nedrīkstēs iekļaut krējuma izstrādājumus un citus piena produktu analogus ne tikai piedevu veidā, bet arī ēdienu pagatavošanā. To skaitā ir arī siera izstrādājumi, paniņu un augu tauku maisījumi.