PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

5799.jpeg
Lai būtu iespējams turpināt bezmaksas piena izsniegšanu skolēniem situācijā, kad strauji kāpusi svaigpiena cena, Zemkopības ministrija palielinās valsts finansējuma likmi ražotājiem par 15%.

Izmaiņas atbalsta piešķiršanas kārtībā paredz palielināt valsts līdzfinansējuma likmi atbalsta programmā Skolas piens līdz 0,54 eiro par litru pasterizēta piena jeb par 15% salīdzinājumā ar pašreizējo likmi 0,47 eiro par litru, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Kā norādīts Zemkopības ministrijas (ZM) skaidrojumā, palielināt valsts līdzfinansējuma likmi saistībā ar svaigpiena iepirkuma cenas tendenci nepieciešams tādēļ, ka svaigpiena cena pasterizēta piena ražošanas izmaksās veido būtiskāko daļu jeb apmēram 50%. Svaigpiena iepirkuma cena Latvijā no 2011.gada janvāra, kad tika noteikta līdzšinējā likme 0,47 eiro jeb 0,33 lati līdz 2013.gada novembrim, bija pieaugusi par 17,6%, bet 2013.gada laikā iepirkuma cena pieauga par 15,5%. Tādējādi ir skaidrs, ka līdz ar iepirkuma cenas pieaugumu minētajos laikposmos bija jāpalielinās arī ražošanas pašizmaksai, un pašreizējā valsts līdzfinansējuma likme kopā ar Eiropas Savienības (ES) atbalsta daļu šīs izmaksas nekompensē.

Paaugstinātā valsts līdzfinansējuma likme kopā ar ES atbalsta daļu programmā iesaistītajiem piena pārstrādes uzņēmumiem ļaus nosegt pasterizēta piena ražošanas izmaksas.

Kā ziņots, programmā Skolas piens pienu vai citus piena produktus (kefīru, jogurtu, pienu ar šokolādes piedevām u.c.) līdz 250 mililitriem mācību dienā visa mācību gada laikā var saņemt visi skolēni. Valsts atbalsts tiek paredzēts par piena piegādi pirmskolas izglītības iestādēm un 1.-9.klases skolēniem, un ES atbalsts tiek paredzēts par piena produktu piegādi pirmsskolas izglītības iestādēm, 1-9.klases skolēniem, kā arī 10-12.klases skolēniem.