PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

IMG2.jpg
Foto: Dabas aizsardzības pārvalde
Lai veicinātu izpratni dabas saglabāšanas jautājumos, Dabas aizsardzības pārvalde (pārvalde) aicina uz bezmaksas izglītojošām nodarbībām piecos dabas centros visā Latvijā. Nodarbības ļaus ar praktisko uzdevumu, eksperimentu un pētījumu palīdzību padziļināti izprast dabu un vidi saistītos jautājumus.

“Dabas izziņa ir svarīga ikvienā vecumā, jo veicina sapratni par dabas procesiem un mūsu rīcības iespējamajām sekām – sākot no pavisam vienkāršām lietām, piemēram, nemēslošanu dabā un dažādu augu un dzīvnieku sugu atpazīšanu līdz pat specifiskiem apsaimniekošanas darbiem, kas vēlami konkrētām sugu dzīvotņu grupām, lai saglabātu tām atbilstošus dzīves apstākļus. Lai rosinātu interesi un nostiprinātu zināšanas, dabas izziņu veidojam caur praktiskajām darbībām, uzdevumiem un paraugdemonstrējumiem dabā. Proti, par dabu mācāmies dabā,” skaidro pārvaldes Komunikācijas un dabas izglītības nodaļas vadītāja Elīna Ezeriņa.  

Uz nodarbībām ir aicināts ikviens – sākumskolas vecuma bērni zināšanas apgūs ar aktīvu darbošanos dabā,  izmantojot sajūtu un rotaļu metodi, vidusskolas  un tehnisko skolu audzēkņi mācīsies izmantojot akadēmiski zinātnisko izpētes pieeju, savukārt pieaugušo dabas izzināšanas nodarbībās izmantojam gan paraugdemonstrējumus, gan zinātnisko metodi.

Papildu tam sadarbībā ar izglītības pārvaldēm piedāvājam 9-12 stundu garu mācību programmu kvalifikācijas celšanai pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem par dabas izziņas un izpratnes veicināšanu pirmsskolas vecuma bērniem.

thumbnail_IMG5_1.jpg

Lai piedalītos nodarbībās nav nepieciešamas priekšzināšanas, svarīga ir tikai vēlme uzzināt – ar dažādu pieeju un metožu palīdzību jaunas atklāsmes iegūs gan liels, gan mazs apmeklētājs.

Nodarbības tiek īstenotas vai nu brīvā dabā, ļaujot par dabu mācīties reālajā vidē, vai arī kombinējot aktivitātes telpā ar uzdevumiem dabā. Tās pieejamas, iepriekš piesakoties kādā no pārvaldes dabas centriem:

  • Gaujas Nacionālā parka dabas centrā (Baznīcas iela 3, Sigulda);
  • Slīteres Nacionālā parka dabas centrā (Šlīteres bāka, Šlītere, Dundagas pagasts, Talsu novads);
  • Rāznas Nacionālā parka dabas centrā (Skolas iela 3, Lipuški, Mākoņkalna pagasts, Rēzeknes novads);
  • Ķemeru Nacionālā parka dabas centrā (Meža māja, Ķemeri, Jūrmala);
  • Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta dabas centrā (Rīgas iela 16, Salacgrīva, Limbažu novads);

 

Nodarbību saraksts un pieteikšanās forma atrodami tīmekļvietnē.

Dabas izglītības centros skatāmas arī tematiskas izglītojošas ekspozīcijas, ir pieejami daudzveidīgi informatīvi materiāli, speciāls inventārs dabas izzināšanai, kā arī darba lapas un spēles. Pievienojoties nodarbībām, uzzināsiet daudz jauna par Latvijas augu un dzīvnieku sugām, cilvēka rīcības ietekmi uz bioloģisko daudzveidību un gūsiet apstiprinājumu Latvijas dabas skaistumam un dabas aizsardzības nozīmei. 

thumbnail_IMG3_1.jpg