PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

9464.jpeg
Foto: bialasiewicz / 123RF
Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā šodien norisinājās plašas diskusijas par izdienas pensiju piešķiršanu.

Deputāti centās nonākt pie kopsaucēja par to, vai izdienas pensija būtu jāpiešķir arī tiem pedagogiem, kuri strādā privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs.

Labklājības ministrija (LM) piedāvāja, ka tiesības uz izdienas pensiju ir valsts un pašvaldību izglītības iestāžu pirmsskolas izglītības skolotājiem, speciālās izglītības skolotājiem un sporta skolotājiem, kuri sasnieguši 60 gadu vecumu un kuru izdienas stāžs nav mazāks par 30 gadiem, no kuriem pēdējie pieci gadi ir nostrādāti minētajā profesijā.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga norādīja, ka šajā gadījumā privāto bērnudārzu pedagogi tiktu diskriminēti, jo laikā, kad ne visas pašvaldības spēj nodrošināt bērniem vietu bērnudārzā, situāciju "glābj" privātie bērnudārzi. Tāpat izskanēja viedokļi, ka arī šie pedagogi valstij maksā nodokļus un būtu pelnījuši tiesības iet izdienas pensijā, kā arī šāds pirmsskolas izglītības pedagogu dalījums varētu novest pie tiesvedības, informē ziņu aģentūra LETA.

Vairāki komisijas deputāti aizstāvēja viedokli, ka arī privāto bērnudārzu pedagogiem būtu jādod tiesības uz izdienas pensiju, savukārt deputāts Andrejs Klementjevs norādīja, ka tādā gadījumā izdienas pensijas pieprasīs arī citu profesiju pārstāvji, kuri strādā privātajā sektorā, bet nevar saņemt izdienas pensiju, lai gan citi, kuri strādā valsts sektorā, to var darīt.

Politiķis piebilda, ka valstij nepieciešams aizstāvēt tos, kuri savas darba spējas zaudē, veicot valsts uzdevumu.

Komisijas deputāti vienojās, ka Saeimas Juridiskais birojs sagatavos savu atzinumu par to, vai pirmsskolas izglītības pedagogus drīkst sadalīt un noteikt, ka izdienas pensiju saņem tikai tie, kas strādā valsts un pašvaldību bērnudārzos.