PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

8751.jpeg
Foto: Reinis Inkēns / Saeimas Kanceleja
Parlamentārietis Veiko Spolītis lūdz Valsts prezidentu Andri Bērziņu neizsludināt  pieņemtos grozījumus Izglītības likumā.

V. Spolīti neapmierina deputātes Jūlijas Stepaņenko izstrādātais priekšlikums, kas paredz, "ka vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs par mācību līdzekļiem, metodēm, materiāliem, informāciju lemj vecāki skolas padomē, kas faktiski ļauj īstenot Latvijas Republikas Satversmei pretēju politiku".

V. Spolītis lūdz A. Bērziņam pirms lēmuma pieņemšanas lūgt šīs normas saturisko ekspertīzi pedagoģijas zinātnes lietpratējiem no universitātēm, kā arī lūgt atzinumu lietpratējiem Izglītības kvalitātes valsts dienestā, informē ziņu aģentūra LETA.

V. Spolītis uzsver, ka likums ir pretrunā ar Satversmē ietverto cenzūras aizliegumu. "Lai arī Satversmes priekšvārds nostiprina kristīgās vērtības, jāuzsver, ka Saeimas debates atspoguļoja Satversmes 99.panta pārkāpšanu, dodot priekšroku vienas reliģijas vienai konfesijai, iespējams, pat netradicionālai konfesijai vai tradicionālas konfesijas fundamentālisma sektai," pauda deputāts.

Deputāts pauž viedokli, ka pieņemtais likums grauj izglītības sistēmas vienotību, turklāt iesaista administratīvu aktu izdošanā skolas padomes locekļus - vecākus un bērnus, kas izlemtu pedagoģiskās zinātnes lietpratēju vietā pedagoģijas metodes, kā arī "saskaldītu Latvijas izglītību tik sistēmās, cik ir iestāžu".

E-klase jau informēja, ka Saeima vakar pieņēma grozījumus Izglītības likumā, nosakot, ka izglītības sistēma nodrošina izglītojamā tikumisko audzināšanu, kas atbilst Satversmē ietvertajām un aizsargātajām vērtībām, īpaši tādām kā laulība un ģimene.