PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

pexels-photo-262034-Pixabay.jpeg
Foto: Pixabay / Pexels.com
Saeima konceptuāli atbalstījusi grozījumus Augstskolu likumā, kas ļaus izglītības tematiskajā jomā "mākslas" studējošiem iegūt profesionālo doktora grādu.

Doktora grādu būs iespējams iegūt pēc profesionālās doktorantūras studiju programmas pabeigšanas. Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sagatavotā likumprojekta anotācijā norādīts, ka tas izstrādāts, lai veicinātu augstākās izglītības kvalitāti, konkurētspēju un eksportspēju.

Pašreizējais regulējums attiecībā uz profesionālā doktora grāda iegūšanu mākslās ierobežo studējošo tiesības un vajadzības, skaidro grozījumu autori. Komisijas vērš uzmanību, ka mākslas augstskolu absolventi, kuri vēlas turpināt studijas mākslas jomās profesionālās doktora studiju programmās mākslās, aizplūst no Latvijas un savu karjeru veido ārpus valsts. Latvijā ir iespēja iegūt mākslas profesionālos grādus bakalaura un maģistra līmenī, norādīts anotācijā.

Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kur vēl joprojām nav iespējams iegūt profesionālo doktora grādu mākslās, norāda komisijas deputāti. Profesionālā doktora grāda mākslās iegūšana tiek nodrošināta vairākās Eiropas valstīs, piemēram, Lielbritānijā, Francijā, Itālijā, Somijā, Norvēģijā, Lietuvā, Igaunijā un citās.

"Profesionālais doktora grāds mākslās ir nozīmīgs augstskolas absolventa konkurētspējas un kvalifikācijas līmeņa rādītājs Latvijas un starptautiskajā darba tirgū profesionālajās jomās, īpaši mākslas jomās - mūzikā un skatuves mākslā, vizuāli plastiskajā mākslā, audiovizuālajā mākslā un mediju mākslā," skaidrots anotācijā.

Augstskolu likumā esošais regulējums ir saistīts tikai ar zinātniskā doktora grāda mākslās iegūšanu. Savukārt profesionālā doktora grāda mākslās būtiskākais nosacījums ir mākslas fakta radīšana un mākslinieciskā jaunrade, norāda grozījumu autori.

Profesionālā doktora studiju programmu attīstītība izglītības tematiskajā jomā "mākslas" nodrošinās Latvijas mākslas un dizaina augstākajai izglītībai iespēju organiski iekļauties Eiropas augstākās izglītības telpā, sola komisijā.

Pēc grozījumu pieņemšanas būs jāizstrādā Ministru kabineta (MK) noteikumi par doktora grāda mākslu studiju jomā profesionālās augstākās izglītības valsts standartu, kā arī jāgroza pašlaik spēkā esošie MK noteikumi, informē aģentūra LETA.