PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Pasaules diktātu latviešu valodā rakstījuši 2000 dalībnieki no 29 valstīm
Pasaules diktātu latviešu valodā rakstījuši 2000 dalībnieki no 29 valstīm
Foto: pexels
Astoto pasaules diktātu, kas norisinājās Valsts valodas dienā, 15. oktobrī, rakstījuši 2000 interesenti no 29 valstīm, no tiem 375 dalībnieki diktātu rakstīja klātienē, bet aptuveni 1600 izmantoja iespēju rakstīt tiešsaistē.

Precīzs datu apkopojums tiks publicēts tuvāko mēnešu laikā, kad būs izlaboti visi iesniegtie darbi.

Kā ierasts, diktāts tika traslēts ne vien vietnē raksti.org, bet arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, Latvijas Radio un Latvijas Televīzijā. Tāpat iespēja rakstīt diktātu tika nodrošināta arī nedzirdīgajiem un vājdzirdīgajiem, lai arī šai sabiedrības grupai būtu iespēja piedalīties latviešu valodas svētkos.

Šogad diktāta tekstu “Krāsaina saule virs pelēkiem jumtiem” radījis latviešu rakstnieks un žurnālists Osvalds Zebris, un Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē simtiem pārējā Latvijā un pasaulē to diktēja aktieris un režisors Gerds Lapoška.

15. oktobris kā diktāta norises diena izvēlēts, jo pērn pēc Valsts prezidenta Egila Levita ierosinājuma šī diena atzīta par  Valsts valodas dienu. Vēsturiski šī diena ir nozīmīga ar to, ka 1998. gada 15. oktobrī Satversmes 4. pantā latviešu valoda tika nostiprināta kā konstitucionāla vērtība: “Valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda.”

Atzīmes netiks liktas, taču būs norādītas ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas un to skaits. Interesenti, kuri diktātu rakstīja tiešsaistē, kļūdu labojumu saņems savā raksti.org lietotāja profilā, bet tie dalībnieki, kuri diktēto tekstu pierakstīja ar pildspalvu, savu veikumu varēja salīdzināt ar oriģināltekstu, kas drīz pēc pasākuma norises tika atkārtoti pārraidīts Latvijas Televīzijā un publicēts gan tīmekļvietnē „raksti.org”, gan sabiedrisko mediju portālā LSM.lv. Labāko rezultātu ieguvēji tiks apbalvoti ar vērtīgām grāmatām, ko sagādājuši diktāta partneri: Swedbank, Latviešu valodas aģentūra, Jāņa Rozes grāmatnīca un izdevniecība Zvaigzne ABC.

Diktāta atbilstību latviešu valodas normām pārbaudīja un apstiprināja Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas profesore Andra Kalnača un Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētniece Baiba Saulīte.