PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

8821.jpeg
Foto: wavebreakmediamicro / 123RF
No 26.jūlija līdz 2.augustam Kazahstānas galvaspilsētā Almati norisināsies 27.pasaules informātikas olimpiāde.

Tajā 85 valstu un 327 dalībnieku pulkā būs arī četri Latvijas pārstāvji, informē Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) pārstāvji.

Latviju olimpiādē pārstāves Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas skolēni Aleksejs Popovs, Ingus Jānis Pretkalniņš un Kristaps Čivkulis, kā arī Rīgas 89.vidusskolas skolnieks Aleksejs Zajakins. Latvijas izlasi olimpiādē vadīs Rihards un Mārtiņš Opmaņi.

Latvijas komandai jau ir sekmīga pieredze šāda līmeņa sacensībās – A.Popova kontā divas bronzas un viena sudraba medaļa, A.Zajakinam - divas sudraba medaļas, bet K.Čivkulim - sudrabs. Līdz ar to komanda centīsies atkārtot un uzlabot iepriekšējo gadu rezultātus.

"Pasaules informātikas olimpiāde katru gadu ir ļoti gaidīts notikums, jo mūsu skolēniem ir iespēja gan pārstāvēt savu valsti, gan savus talantus parādīt plašākā mērogā," sacīja LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

Pasaules informātikas olimpiādes notiek kopš 1989.gada, bet Latvija tajās debitēja 1992.gadā, 23 gadu laikā izcīnot 65 godalgas, no tām piecas zelta, 23 sudraba un 37 bronzas.

1997.gadā Dienvidāfrikas Republikā otro absolūti labāko rezultātu un Latvijai pirmo zelta medaļu izcīnīja Jānis Sermuliņš, panākumu atkārtojot arī pēc diviem gadiem Turcijā. 2002.gadā no Dienvidkorejas zeltu pārveda jau divi jaunie Latvijas programmētāji - Aleksandrs Belovs un Andrejs Ivanovs, savukārt līdz šim pēdējo zeltu 2011.gadā Taizemē izcīnīja Eduards Kaļiņičenko.