PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

10350.jpeg
Foto: 123RF
28.pasaules informātikas olimpiādes zelta medaļas ieguvējs Aleksejs Popovs sāks studijas Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā (MIT). 

A. Popovs, kurš šogad absolvējis Rīgas Valsts 1.ģimnāziju, viņš MIT studēs matemātiku, ar kuru saistītā kriptogrāfija, kas pētī datu šifrēšanu, elektroniskus parakstus un citas ar datu drošību saistītās lietas, ir viena no lielākajām viņa interesēm, informē aģentūra Leta.

Runājot par darbu, A. Popovs sacīja, lai arī nebija plānojis strādāt, šajā mācību gadā brīvajā laikā darbojies nelielā tehnoloģiju "start-up" uzņēmumā par programmētāju. "Īsti nebiju plānojis strādāt, bet mani aicināja labs paziņa, darbs bija ļoti interesants, un varēju pats veidot savu grafiku," sacīja A. Popovs. "Amerikā kādā uzņēmumā strādāt nevarēšu, jo to aizliedz ASV studenta vīzas noteikumi."

"Drīkstu strādāt vienīgi universitātes teritorijā, tāpēc mēģināšu atrast iespējas nodarboties ar pētniecību un par to saņemt algu, jo MIT tādas iespējas ir pat pirmā kursa studentiem," turpināja A Popovs.

Taujāts, vai kādreiz varētu atgriezties Latvijā, A. Popovs atbildēja apstiprinoši. "Visticamāk, agrāk vai vēlāk atgriezīšos. Vismaz tagad man noteikti ir sajūta, ka negribētu mūžīgi palikt Amerikā," pauda A.Popovs. "Nezinu, kad ir labākais brīdis, lai atgrieztos, un ir tāda sajūta, ka tas varētu būt pēc doktora grāda iegūšanas, bet kopumā ir grūti ieskatīties tik tālā nākotnē, pašlaik vairāk domāju, kā pavadīšu turpmākos četrus gadus."

Kā ziņots, Krievijas pilsētā Kazaņā noslēdzās 28.pasaules informātikas olimpiāde, kurā Latvijas skolēni izcīnīja vienu zelta un vienu bronzas medaļu.

Zelta medaļu izcīnīja A.Popovs, bet bronzu ieguva cits 1.ģimnāzijas pārstāvis - 11.klases skolnieks Ingus Jānis Pretkalniņš.

A.Popovs Latviju lielākajā jauno programmētāju forumā pārstāvēja jau sesto gadu - iepriekšējās olimpiādēs viņš izcīnījis vienu sudraba un trīs bronzas medaļas. Savukārt Pretkalniņš šāda mēroga sacensībās piedalījās trešo reizi.