PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

8969.jpeg
Foto: goldenkb / 123RF
Vairākums Pierīgas novadu pašvaldību negatīvi vērtē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotos Izglītības likuma grozījumus.

Grozījumi paredz valdībai uzticēt izstrādāt vienotu metodiku, pēc kuras pašvaldības segs izdevumus par bērna sūtīšanu privātajā pirmsskolas izglītības iestādē, ja nav rasta iespēja apmeklēt pašvaldības bērnudārzu.

Babītes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ence tos vērtē negatīvi, jo valdība nevarot zināt nianses katrā pašvaldībā. "Tas skar reāli tikai dažas lielās pilsētas un Pierīgas novadus. Mēs paši varētu lemt, jo jau iepriekšējie Ministru kabineta (MK) noteikumi Babītes novada pašvaldībai radīja problēmas, - valdība taču nevar zināt nianses," pauda A. Ence.

Ķekavas pašvaldībā norādīja, ka, uzliekot uz pašvaldības pleciem visu izmaksu nastu, valstij vismaz nevajadzētu iejaukties, nosakot, kāda summa par katru bērnu jāmaksā. Kā norādīja pašvaldības pārstāve Inga Ikauniece, pašreiz aprēķini liecinot, ka tieši Ķekavas novada pašvaldības bērnudārzu apmeklējošs bērns pašvaldībai izmaksā 161,74, nevis 228 eiro, kā to aprēķinājuši ministrijas finanšu speciālisti, informē ziņu aģentūra LETA.

Patlaban Ķekavas novada pašvaldības kompensācija piešķirta 312 bērnu vecākiem, kuru atvases apmeklē privāto bērnudārzu, un 321 bērna ģimenei, kas izmanto aukles pakalpojumus. Kompensācija, ko vecāki saņem par privātā bērnudārza vai aukles pakalpojumu izmantošanu, ir 228 eiro par vienu bērnu. Līdz šim daļa kompensācijas summas tika segta no valsts budžeta līdzekļiem, taču, sākot ar 2016.gada 1.janvāri, kompensācijas pilnībā gulsies uz pašvaldības pleciem. Lēšot pēc pašreizējās sistēmas, valsts līdzfinansējuma zaudējums privātajiem pirmsskolas pakalpojumu sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem Ķekavas novada pašvaldībai nākamgad varētu izmaksāt par 700 000 eiro vairāk nekā šogad jeb 1,9 miljonus eiro pašreizējo 1,2 miljonu eiro vietā.

Savukārt Mārupes pašvaldībā norādīja, ka pašlaik jautājumu saistībā ar jaunajiem normatīvo aktu grozījumiem ir grūti komentēt, jo nav pieejama plašāka informācija par jauno kārtību, kādā pašvaldībai būs jāsedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajām izglītības iestādēm. Mārupes novada domes pārstāve Uva Bērziņa pastāstīja, ka patlaban Mārupes pašvaldība par bērnu, kas mācās privātajā pirmsskolas izglītības iestādē, maksā 188 eiro, kas ir tikpat, cik pašvaldībai izmaksā viens bērns pašvaldības izglītības iestādē, un nav zināms, kādas pozīcijas tiks ietvertas jaunajā metodikā. Ja aprēķinos tiks ietverti arī kapitālieguldījumi, kā ir izskanējis publiskajā telpā, zaudētājas būšot tās pašvaldības, kas pēdējo gadu laikā ir investējušas izglītības infrastruktūrā, tostarp arī Mārupe.

Mārupe ir jaunākā pašvaldība iedzīvotāju vecuma ziņā, arvien pieaugošais iedzīvotāju, tostarp tieši pirmsskolas un skolas vecuma bērnu, skaits palielina arī pieprasījumu pēc vietām izglītības iestādēs, tādēļ pašvaldībai ik gadu nākas ieguldīt lielas investīcijas izglītības iestāžu infrastruktūras attīstībā. Lai gan nesen tika atklāts bērnudārzs, kurā ir vietas 108 bērniem no 1,5 līdz 3 gadu vecumam, un ir sākti pirmsskolas izglītības iestādes ar 280 vietām būvdarbi, rinda uz pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm vēl joprojām ir gara, norāda U. Bērziņa.

Tikmēr Stopiņu novada domes priekšsēdētāja vietniece Vita Paulāne sacīja, ka plānotās izmaiņas pašvaldības budžetu būtiski neietekmēs, taču zaudētāja varētu būt valsts. Patlaban pašvaldība savstarpējos norēķinos ar citām pašvaldībām un pirmsskolas izglītības iestādēm izmanto MK noteikumos Nr.250 ietverto metodiku, nosakot viena audzēkņa izmaksas novada izglītības iestādēs, un uz šo metodiku būtu jābalstās arī savstarpējos norēķinos ar privātajām pirmsskolas iestādēm, norāda V. Paulāne.

Viņa uzskata, ka zaudētāja no šādām izmaiņām būs valsts kopumā, jo ar šo lēmumu valsts "ziņojot", ka demogrāfiskā krīze Latvijā ir atrisināta, lai gan demogrāfiskās situācijas uzlabošana vēl nesen tika deklarēta kā viena no valsts prioritātēm. "Iedzīvotājiem zūd tiesiskā paļāvība, ka ģimene ar bērniem var plānot savu budžetu ilgtermiņā," pauda Stopiņu pašvaldības vadītāja vietniece.

Kā ziņots, VARAM sagatavotie Izglītības likuma grozījumi cita starpā paredz valdībai uzticēt izstrādāt metodiku, pēc kuras pašvaldības segs izdevumus par bērna sūtīšanu privātajā pirmsskolas izglītības iestādē, ja nav rasta iespēja apmeklēt pašvaldības bērnudārzu. Izmaksu segšanu plāno attiecināt uz gadījumiem, kad pašvaldība nenodrošina vietu pašvaldības izglītības iestādes īstenotā pirmsskolas izglītības programmā valsts valodā.