PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

9148.jpeg
Foto: Anete Kluce
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padome nolēmusi nepiedalīties mediķu plānotajā piketā novembra sākumā.

LIZDA atbalsta Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrību (LVSADA) un tās centienus panākt uzlabojumus nozarē, tomēr līdzšinējā LIZDA pieredze liecina, ka ar šādām protesta akcijām diemžēl neizdodas izcīnīt savu interešu ievērošanu. Turklāt LIZDA pašlaik atrodas jau nākamajā protesta formu posmā, sākot streika procedūru un darbojoties streika izlīgšanas komisijā.

"Skolotāji ir daudzkārt piedalījušies piketos, vienmēr sāpīgi viļoties, jo valstī tādas protesta izpausmes kā piketi netiek ņemtas vērā," norādīja arodbiedrībā.

Tāpat šķērslis dalībai LVSADA plānotajā protesta akcijā ir nosacījums atbilstoši normatīvajam regulējumam savu dalību šādā akcijā pieteikt vēl 10 dienas pirms paredzētās aktivitātes. LIZDA norādīja, ka tas pašlaik vairs nebūtu iespējams, informē ziņu aģentūra LETA.

LVSADA padomes sēdē lēma rīkot protesta akciju pie Saeimas un gatavoties nozares streikam, informēja arodbiedrības pārstāve Inga Rudzīte.

"Galvenais protestu iemesls ir valdības plānotā veselības aprūpes budžeta tālāka samazināšana," norādīja arodbiedrības pārstāve. Protesta akcija sapulces veidā plānota 3.novembrī, kad Saeima pirmajā lasījumā skatīs nākamā gada budžeta projektu.

Ņemot vērā, ka neapmierinātību ar nākamā gada budžeta projektu ir izteikusi arī LIZDA, LVSADA padome ir izteikusi ierosinājumu rīkot apvienotas protesta akcijas. Pirmās konsultācijas starp LVSADA un LIZDA par šādu taktiku jau ir notikušas, sacīja I. Rudzīte.