PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

9685.jpeg
Foto: otnaydur / 123RF
Pedagogu algu reformas veids nav būtisks, jo galvenais ir sasniedzamais mērķis un rezultāts, pārliecināta ir Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība.

Par to pārliecināta ir Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Vakar, 16.martā, notikušajā LIZDA padomes sēdē izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis norādīja, ka plānots uzlabot pedagogu algu nosakošo normatīvo regulējumu, nevis veidot jaunus noteikumus. LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga norādīja, ka arodbiedrībai nav būtiski, "vai tas būs slīpēts Izglītības un zinātnes ministrijas līdz šim izstrādātais modelis, vai tas bāzēsies uz [Ikšķiles direktora Česlava] Batņas modeli, vai tiks pilnveidoti 1616.noteikumi".

"Svarīgi ir, lai ir uzlabojumi un problēmu risinājumi. Kādā formātā tas aiziet - tas mums ir sekundāri. Ja IZM redz ērtāku formu - pilnveidot spēkā esošo normatīvo regulējumu -, tad, mūsuprāt, tā nav problēma," sacīja I.Vanaga.

Arodbiedrības vadītāja pauda nožēlu, ka, lai saprastu, ka varētu pietikt ar pašreizējā normatīvā regulējuma uzlabošanu, bija nepieciešami divi gadi, kuru laikā izstrādāts liels skaits jaunās kārtības versiju.

Viņa uzsvēra, ka neatkarīgi no tā, kāda būs reforma, nevarēs iztikt bez algu paaugstināšanas grafika. "Tas nav atrisināms vienā budžeta gadā," pārliecināta I.Vanaga.

I.Vanaga atgādināja, ka ideju par pašreizējā normatīvā regulējuma pilnveidi LIZDA piedāvāja arī iepriekšējai nozares ministrei Mārītei Seilei. "Domāju, ka Šadurskis tagad lūko, ka tas būs ātrāk. Tomēr vēl viss ir jāsaskaņo ar sociālajiem partneriem," pauda I.Vanaga.

Kārlis Šadurskis solījis pašreizējo normatīvu grozījumus arodbiedrībai prezentēt aprīlī, informē ziņu aģentūra LETA.