PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

9250.jpeg
Foto: tixti / 123RF
Nākamajā nedēļā paredzētajā streikā piedalīsies 850 izglītības iestādes, apvienojot 22 490 pedagogus un zinātnes darbiniekus.

Šodien Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētājas vietnieks Edgars Grigorjevs sacīja, ka streika dalībnieku skaits turpina pieaugt.

Viņš sacīja, ka patlaban piedalīties streikā piekrita aptuveni 80% LIZDA biedru, tomēr E.Grigorjevs arī uzsvēra, ka streikā piedalīsies arī tie pedagogi un izglītības iestādes, kas nav arodbiedrībā. Izglītības iestādes un pedagogi vēl var pieteikt savu dalību streikam, informē ziņu aģentūra LETA.

Streikā piedalīsies gan vispārizglītojošās skolas, gan pirmsskolas izglītības iestādes, gan sporta skolas, gan internātskolas, gan arī augstskolas un zinātnes iestādes.

LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga sacīja, ka gaidāmais streiks nav tikai par naudu, bet gan par attieksmi. Vanaga uzsver, ka vairāku gadu garumā valdība nav pildījusi normatīvajos aktos ietvertās prasības.

Kā ziņots, LIZDA 27.novembrī nolēmusi rīkot vienas dienas brīdinājuma streiku.

LIZDA izvirzīs divas prasības. Pirmkārt, novirzīt rezervētos deviņus miljonus eiro jau esošo noteikumu pilnveidei, lai uzlabotu darba samaksas nosacījumus visiem nozarē strādājošajiem, īpaši uzsverot pirmsskolas, mazo skolu, atbalsta personāla stāvokļa uzlabošanas nepieciešamību, kā arī pilnveidot pedagogu darba samaksas jauno modeli, ņemot vērā LIZDA priekšlikumus. Otrkārt, arodbiedrība prasīs nodrošināt finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei.

Biedrība "Vecāki ar izglītību" atbalsta pedagogu centienus panākt valdības un LIZDA konstruktīvu dialogu par izglītības reformas un finansējuma sabalansēšanu. "Streiks nav dialogs, streiks ir izmisuma solis, kuru šobrīd sper LIZDA. Mēs ticam, ka nav bijis citu iespēju. Aicinām vecākus atbalstīt pedagogus un streika dienā rast iespēju nevest bērnus uz izglītības iestādēm," aicina biedrības valdes locekle Silvija Titova-Meija.

Biedrība aicina vecākus pārliecināties, vai viņu bērnu izglītības iestāde piedalās streikā un kādus risinājumus tā piedāvā, ja vecākiem nav iespēju streika laikā nodrošināt bērna pieskatīšanu citur.