PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

8432.jpeg
Foto: Publicitātes foto / "Cenzūrai nē!" platforma
Kopš vakardienas petīciju pret grozījumiem Izglītības likumā ir parakstījuši 1360 cilvēki, liecina informācija petīciju platformā, kurā tā izvietota.

Zem publiskotās petīcijas iedzīvotāji arī aktīvi komentē un skaidro, kāpēc ir parakstījušies. Piemēram, kāda sieviete raksta, ka vēlas dzīvot sabiedrībā, kurā pati var izlemt, kas ir ētisks un tikumīgs. Cits aicina nepieļaut, ka atsevišķi cilvēki uzņemas cenzoru lomu, vēl kāds atgādina, ka vārda brīvība ir svarīgākā no brīvībām, informē ziņu aģentūra LETA.

Pret grozījumiem arī parakstījušies vairāki pedagogi, tiek piesaukta liekulība, tumsonība un deputātu populisms.

E-klase jau informēja, ka organizācija Cenzūrai nē! publiskojusi petīciju, kurā aicina Saeimu nevirzīt tālāk deputātes Jūlijas Stepaņenko ideju Izglītības likumā iekļaut neskaidro aizliegumu izglītības iestādēs izplatīt un izmantot materiālus, kuri "var negatīvi ietekmēt izglītojamā tikumisko, estētisko, intelektuālo vai fizisko attīstību".

Organizācija uzskata, ka ar šiem likuma grozījumiem tiek pausta neuzticība izglītības iestāžu vadītājiem un pedagogiem. Likuma grozījumi tiekot pieļauti, pamatojot to ar atsevišķu deputātu personiskajām iedomām un bailēm, nevis ar zinātniskiem pētījumiem, kuros tiktu pierādīta noteiktu mācību materiālu neatbilstība skolēnu psiholoģiskajai sagatavotībai. Organizācija vērš uzmanību, ka grozījumus neatbalsta arī Izglītības un zinātnes ministrija.

Petīcijas autori ir domubiedru grupa Cenzūrai nē! - tā ir brīvprātīgu aktīvistu grupa, kas par savu mērķi izvirzījusi sabiedrības informēšanu par iespējamiem grozījumiem Izglītības likumā, aicinot sabiedrību apturēt tālāku pašreizējā likumprojekta izskatīšanu. Domubiedru grupā darbojas resursu centra Marta pārstāve Alise Rupeika, Latvijas Ārstu biedrības viceprezidente Ilze Aizsilniece, biedrības Papardes zieds valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle, pārstāve Ilze Bandere, biedrības Latvijas vecāku forums valdes locekle Jana Simanovska, organizācijas Eiropas sieviešu lobijs valdes locekle Edīte Kalniņa, biedrības Ascendum pārstāve Dace Bargā un vairākas citas sievietes.

E-klase jau ziņoja, ka Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija atbalstīja J. Stepaņenko ideju Izglītības likumā iekļaut normu, kas paredz aizliegt izglītības iestādēs izplatīt un izmantot materiālus, kas var negatīvi ietekmēt izglītojamā tikumisko, estētisko, intelektuālo vai fizisko attīstību.