PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

8034.jpeg
Foto: raeva / 123RF
Salīdzinot ar iepriekšējo gadu datiem, ir samazinājies to 15-16 gadus veco Rīgas skolēnu skaits, kuri smēķē, lieto alkoholu vai marihuānu.

Tā liecina pērn Rīgas domes Labklājības departamenta pasūtītā pētījuma "Riska un aizsargājošo faktoru ietekme uz atkarību izraisošo vielu lietošanas līmeni jauniešu vidū" rezultāti.

Pētījumā novērota pozitīva tendence: viens no būtiskākajiem faktoriem, kas veicinājis smēķētāju skaita samazināšanos jauniešu vidū, ir smēķēšanas izplatības samazināšanās visā sabiedrībā. Tāpat, salīdzinot ar iepriekš veikto pētījumu rezultātiem, secināts, ka jauniešu ģimenēs aizvien retāk smēķē vecāki un brāļi/māsas.

Pētījumā tika aptaujāti 2872 15 līdz 16 gadus veci skolēni no 56 Rīgas skolām. Šis bija pētījuma piektais posms. Minētā aptauja starp Rīgas skolu jauniešiem veikta arī iepriekš - reizi divos gados kopš 2006.gada, informē ziņu aģentūra LETA.

No pērn aptaujātajiem 55% respondentu norādījuši, ka dzīves laikā ir mēģinājuši smēķēt, bet 16% norādīja, ka smēķējuši 40 un vairāk reižu. Salīdzinoši 2012.gadā vismaz reizi smēķējuši bija 67% aptaujāto, bet 2008.gadā - 75%.

Katrs ceturtais smēķēt pamēģinājušais jaunietis jeb kopumā 25% aptaujāto atzinuši, ka pirmo cigareti ir izsmēķējuši 11 gadu vecumā vai agrāk. Salīdzinot ar 2010.gadu, situācija nedaudz uzlabojusies, jo toreiz šādu atbildi sniedza 30% jauniešu.

Pētījuma rezultāti arī liecina, ka jauniešu vidū ir mazinājies arī ūdenspīpes, šņaucamās tabakas un košļājamās tabakas lietotāju skaits. Ja 2008.gadā 68% aptaujāto norādīja, ka dzīves laikā ir smēķējuši ūdenspīpi, tad pērn veiktajā pētījumā apstiprinoši atbildējuši puse - 51%.

Kā liecina pētījuma rezultāti, marihuānas lietošana vairāk izplatīta zēnu auditorijā, savukārt meiteņu vidū - trankvilizatoru un miega zāļu lietošana. Vērojama arī bīstama tendence - pieaug to jauniešu skaits, kuri izmēģinājuši marihuānu jau 11-12 gadu vecumā - pērn 10% norādīja, ka šajā vecumā jau pamēģinājuši šīs narkotikas, salīdzinoši 2012.gadā to norādīja 6%.

Tāpat 27% jauniešu norādījuši, ka nepiekrīt, ka lietot marihuānu būtu bīstami. Savukārt 6% no respondentiem atzīmējuši, ka lietojuši augu valsts narkotikas jeb spaisu. Šis rādītājs bijis nemainīgs arī 2012.gadā.

Pētījumu pēc Rīgas domes Labklājības departamenta pasūtījuma 2014.gadā izstrādāja tirgus un sociālo pētījumu institūts Latvijas fakti.