PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

8828.jpeg
Foto: pressmaster / 123RF
Gados jaunāki darbinieki vienā darbavietā nostrādā mazāk par pusotru gadu, liecina speciālistu darba portāla Cvmarket.lv apkopotie dati.

Ja 18 līdz 29 gadu vecumā darbinieks vienā uzņēmumā vidēji nostrādā vairāk nekā gadu, tad 30 līdz 45 gadus veci darbinieki vidēji divarpus gadus, bet darbinieki, kas ir vecāki par 46 gadiem, darbavietu maina vēl retāk un vienā uzņēmumā strādā ilgāk par sešiem gadiem.

Cvmarket Latvijas filiāles vadītāja Renāte Zīverte skaidro, ka gados jauni darbinieki cenšas iegūt lielāku pieredzi, ir dinamiskāki, nedaudz nepacietīgāki un darbavietu maina biežāk.

Tas ir izaicinājums darba devējam, kuriem ir jārēķinās ar gados jaunu darbinieku mainību. Jaunajiem ir svarīgas karjeras izaugsmes iespējas uzņēmumā, norāda R. Zīverte.

Darbinieku vecuma saistība ar vienā darbavietā nostrādāto laiku nav tikai Latvijai raksturīga tendence. Veicot CVmarket datubāzes informācijas analīzi arī citās uzņēmuma filiālēs Baltijā, secinājumi ir līdzīgi.

Proti, Lietuvā darbinieki, kas ir jaunāki par 30 gadiem, vienā darbavietā strādā vidēji pusotru gadu, Igaunijā - vairāk nekā pusotru gadu, bet gados vecāki darbinieki Lietuvā - vidēji sešarpus gadus, Igaunijā - gandrīz sešus gadus.

Pētījumā izlases veidā tika analizēti aptuveni 9000 Cvmarket.lv Latvijas datubāzē reģistrēto darbinieku darba pieredzes aprakstos norādītais darba ilgums vienā darbavietā.