PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

8583.jpeg
Foto: lightpoet / 123RF
Šogad pieaudzis fizikas, ķīmijas, kā arī bioloģijas centralizētā eksāmena kārtotāju skaits. 

Tā liecina Valsts izglītības satura centra (VISC) provizoriskie dati par šo eksāmenu kārtotāju skaitu.

Šī mācību gada noslēgumā eksaktos mācību priekšmetus izvēlējušās kārtot 3182 personas, no kurām 1314 kārtoja bioloģijas eksāmenu, 674 - ķīmijas eksāmenu, bet 1194 - fizikas eksāmenu.

2014./2015. mācību gada dati liecina, ka šogad eksāmenus eksaktajos mācību priekšmetos izvēlējušies kārtot par gandrīz 13% vairāk cilvēku nekā pērn. Pagājušajā mācību gadā sasniegts zemākais minēto eksāmenu kārtotāju skaits pēdējo piecu gadu laikā - tos pērn izvēlējušās kārtot 2822 personas, informē ziņu aģentūra LETA.

Salīdzinot ar 2010./2011.mācību gadu, kad šos trīs eksāmenus kārtoja 4765 cilvēki, kārtotāju skaits piecu gadu laikā sarucis par trešdaļu. Visvairāk samazinājies fizikas eksāmena kārtotāju skaits - gandrīz uz pusi, no 2127 kārtotājiem 2010./2011.mācību gadā līdz 1194 šogad. Savukārt ķīmijas un bioloģijas eksāmena kārtotāju skaits pēdējo piecu gadu laikā sarucis par ceturtdaļu.

VISC atgādina, ka tas saņem kopējo reģistrēto personu skaitu eksāmeniem, kuru vidū ir gan skolēni, gan arī personas, kuras iepriekš nav kārtojušas eksāmenu vai arī vēlas uzlabot pērnā gada rezultātu. Kopējais eksāmenu kārtotāju skaits būs zināms pēc visu darbu apkopošanas.

Valdība pagājušā gada 7.janvārī atbalstīja toreizējā izglītības un zinātnes ministra Vjačeslava Dombrovska ierosinājumu ieviest piekto centralizēto eksāmenu fizikā vai ķīmijā, informē ziņu aģentūra LETA.

Patlaban vidusskolēniem ir jākārto četri centralizētie eksāmeni - latviešu valodā, matemātikā, svešvalodā un vienā izvēles priekšmetā. Ministrs rosināja šo sarakstu papildināt ar vēl vienu izvēles eksāmenu ar nosacījumu, ka tas būs vai nu fizikā, vai ķīmijā.

Gadu pēc valdības lēmuma akceptēt ierosinājumu par piektā obligātā centralizētā eksāmena ieviešanu Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādās trīs piloteksāmenu programmu saturu.