PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

5836.jpeg
Foto: 123RF Stock Photo
Lai gan pagājušajā gadā valdība atbalstīja piektā centralizētā eksāmena ieviešanu ķīmijā un fizikā, izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete pieļauj, ka apsverama būtu ideja par centralizēto eksāmenu skaita samazināšanu.

Ministre intervijā LTV turpināja uzsvērt, ka pagājušā gada valdības lēmums ir bijis sasteigts, līdz ar to tagad būtu apsverama ideja par centralizēto eksāmenu skaitu samazināšanu, vēsta ziņu aģentūra LETA.

I. Druviete neprecizēja, kāds eksāmens tiktu atcelts un uzsvēra, ka jebkurš eksāmens ir mācību procesa sastāvdaļa, tātad noslēguma posms, kas liecina par zināšanu apguvi. Eksāmena saturs joprojām tiek pilnveidots, jo pēc ministres domām būtiski ir panākt, ka eksāmenā nebūtu jāpārbauda tas, ko skolēns varētu zināt, bet, gluži pretēji, tas, ko viņš nedrīkstētu zināt.

Jau iepriekš I. Duviete atzina, ka pērn decembrī valdība negaidīti pieņēma lēmumu par piektā obligātā eksāmena - fizikā vai ķīmijā - ieviešanu jau no 2015.gada. Pēc ministres domām, tas nebūtu korekti, jo skolēni, uz kuriem šis eksāmens attiektos, jau tagad mācās 10.klasē un, iestājoties vidusskolā, viņiem šādi noteikumi nebija zināmi.

Turklāt lēmuma pieņēmējiem esot "paslīdējis garām" fakts, ka ne visās vidusskolu programmās tiek apgūta fizika un ķīmija kā divi atsevišķi priekšmeti, un daudzi skolēni apgūst integrēto dabaszinību kursu, atšķiras mācību programmas vispārējās izglītības iestādēs un profesionālās izglītības iestādēs, tostarp mākslas un mūzikas profesionālās ievirzes vidējās izglītības iestādēs.