PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

9372.jpeg
Foto: andreypopov / 123RF
Privāto pirmsskolas iestāžu biedrības vadītāja Daina Kājiņa pagaidām piesardzīgi vērtē Rīgas domes aprēķinātās viena bērna izglītošanas izmaksas pirmsskolā.

Rīgā viena bērna izglītošanas pirmsskolā izmaksas, tās pārrēķinot pēc jaunās valdībā atbalstītās metodikas, būs 173,10 eiro mēnesī.

Sarunā ar ziņu aģentūru LETA D.Kājiņa norādīja, ka šāda summa tapusi ļoti ātrā laikā pēc metodikas apstiprināšanas. Tā kā metodika ietver arī amortizācijas izmaksas, tad pagaidām nav skaidrs, kādā veidā tika aprēķinātas šīs izmaksas, pauda D.Kājiņa.

Viņa sacīja, ka ir nepieciešams detalizēts pamatojums tam, kā veidojusies šī summa, skaidri norādot, kā aprēķinātas iestādes amortizācijas izmaksas.

Līdz ar to, lai sniegtu vērtējumu par to, cik pamatota ir šī summa, D.Kājiņa vēlētos redzēt minēto aprēķinu.

Minēto summu - 173,10 eiro mēnesī - pašlaik jau ir aplēsuši Rīgas domes finansisti. Iepriekš, pirms metodika tika izstrādāta un atbalstīta valdībā, tika aprēķināts, ka šī summa no 2016.gada būs 162,33 eiro, taču jaunās metodikas prasības to ir paaugstinājušas par 10,77 eiro.

Tas nozīmē, ka no nākamā gada vēl par 10,77 eiro paaugstināsies iepriekš aplēstais Rīgas pašvaldības līdzfinansējums to bērnu vecākiem, kas apmeklē privātos bērnudārzus nepietiekama vietu skaita pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs dēļ - tas būs nevis 162,33 eiro, bet 173,10 eiro. Patlaban šī summa Rīgā ir 132 eiro.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā informē, ka Rīgas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs pašlaik mācās 23 190 audzēkņi. Līdz ar to valdības prasību izpildei pašvaldības 2016.gada budžetā būs papildus nepieciešami vēl vismaz 250 000 eiro. 

Valdība 8.decembrī atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto noteikumu projektu par metodiku, kā aprēķināmas viena bērna vidējās izmaksas par izglītošanu pirmsskolas izglītības iestādē.

Vienlaikus gan valdība uzdeva VARAM rast risinājumu, lai novērstu potenciālās tiesvedības pret valsti par iespējamiem diskriminējošiem noteikumiem. Tas ir saistīts ar izdevumiem, kas privātajos bērnudārzos var veidoties papildus, kā arī izdevumiem saistībā ar nekustamā īpašuma nodokli, ko vecākiem varētu nākties segt pašiem no sava maka. Par šādiem riskiem ministrus informēja labklājības ministrs Uldis Augulis.

Lai aprēķinātu, cik pašvaldībai izmaksā viena bērna izglītošana pirmsskolas izglītības iestādē, jāņem vērā 19 kritēriji. Līdz šim esošā kārtība papildināta ar normu, ka pašvaldībām izmaksu sastāvā jāiekļauj arī pašvaldības izglītības iestāžu kopējais līdzekļu pamatnolietojums.

Metodika stājas spēkā ar 1.janvāri.