PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

5925.jpeg
Foto: 123RF
Baltijas valstu vadošo universitāšu - Latvijas Universitātes (LU), Tartu Universitātes un Viļņas Universitātes - rektori parakstīja sadarbības līgumu par jaunas stipendijas izveidi, atbalstot studentus, kas pārzina vai apgūst visu Baltijas valstu oficiālās valodas.

Augstskolā informēja, ka stipendijas mērķis ir attīstīt pārrobežu sadarbību starp trim Baltijas valstīm un to vadošo universitāšu sadarbību akadēmiskajos jautājumos, piemēram, veicinot valodu un kultūras pētījumus. Stipendiju 2000 eiro apmērā piešķirs Tartu Universitātes rektors Volli Kalms, Viļņas Universitātes rektors Artūrs Žukausks un LU rektors prof. Indriķis Muižnieks.

Galvenais priekšnoteikums studentam, lai šādu stipendiju iegūtu, ir zināt vienu no trim oficiālajām valstu valodām C1 līmenī, bet abas pārējās - vismaz A2 līmenī.

I.Muižnieks uzsvēra, ka šādu studentu, visticamāk, nav daudz, taču tas ir arī stipendijas uzdevums - lai cilvēki sasparotos un uzlabotu šo valodu zināšanas.

Stipendiju students var izmantot studijām citā universitātē vai arī kādu citu ar studijām saistītu mērķu sasniegšanai. Rektori gribētu, lai stipendijas saņēmējs vēlētos savu nākotni saistīt ar akadēmisko karjeru, informē aģentūra LETA.

Pieteikties stipendijai varēs visu studiju līmeņu studenti, piedaloties atklātā konkursā. Pirmajā kārtā konkursa dalībniekam vajadzēs iepazīstināt ar sevi un uzrakstīt īsu eseju par kādu noteiktu tematu trīs Baltijas valstu valodās. Savukārt pēdējā kārtā tiksies trīs labākie kandidāti no katras universitātes, lai prezentētu sevi un savu piemērotību stipendijas iegūšanai. Pēc tam tiks izvēlēts viens stipendijas saņēmējs.

Stipendiju plānots piešķirt vienu reizi gadā, un pieteikties stipendijas iegūšanai varēs arī atkārtoti. Universitātes stipendijas piešķirs secīgi - pirmā būs Tartu Universitāte jau šogad, 2018.gadā tā būs LU, bet pēc tam - Viļņas Universitāte. Pieteikšanos stipendijai Tartu Universitāte plāno izsludināt novembra beigās.