PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

6582.jpeg
Foto: wavebreakmediamicro / 123RF
Prezentētie pedagogu darba samaksas jauno modeļu pirmie aprēķini radīs daudz diskusiju, sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

Pagaidām ir grūti spriest par to, vai Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) aprēķinus veikusi korekti, bet piedāvātie cipari un pozīcijas radīs diskusijas, norādīja I. Mikiško. Viņa uzsvēra, ka Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), kurai nu ir dots liels datu kvantums, nopietni pievērsīsies IZM sniegtās informācijas analīzei, lai noteiktu kritiskos punktus, kā arī labojumus, kas veicami, lai uzsāktu nākamo modeļu izstrādes posmu – aprobāciju, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Kā vienu no kritiskajiem punktiem aprēķinos I. Mikiško minēja kontaktstundu skaitu - IZM noteica, ka tās varētu būt 36, nevis 40, kā bija norādījusi LIZDA. Tāpat Mikiško uzsvēra nepieciešamību veikt nopietnu izpēti tam, cik maksā viena pedagoga darba stunda, vai IZM piedāvājums ir izdevīgs.

Atbildot uz jautājumu, vai apmaksas modelī iekļautās likmes nevarētu nozīmēt nepieciešamību samazināt skolotāju skaitu, I. Mikiško norādīja, ka likmju skaitam nevajadzētu ietekmēt skolotāju skaitu, tomēr, iespējams, notiks pedagogu pārbīde.

"To rādīs aprobācija. Jo vidēja lieluma skolās un lielās skolās būs nepieciešams lielāks pedagogu skaits, bet mazajās - varbūt mazāks. Līdz ar to pedagogu skaitu modelim būtiski nevajadzētu ietekmēt," teica LIZDA priekšsēdētāja.