PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

9608.jpeg
Foto: andreypopov / 123RF
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) vēlas, lai pirmsskolas pedagogu algas tiktu daļēji finansētas no valsts budžeta.

Patlaban šī izglītības sektora pedagogu atalgojums tiek maksāts no pašvaldību budžeta. Izstrādājot pedagogu darba samaksas jauno modeli, vēl pērn notika plašas diskusijas par iespēju pirmsskolas pedagogu atalgojumu pārcelt uz valsts budžetu, jo algu pieaugums pašvaldību budžetiem radītu lielu papildu slogu.

LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē sacīja, ka pašlaik ir skaidrs, ka pilnībā visu slogu, kas rodas, paaugstinot pedagogu atalgojumu, nevar pārlikt uz pašvaldībām, informē ziņu aģentūra LETA.

Līdz ar to, lai mazinātu nevienlīdzību starp dažādu izglītības līmeņu pedagogiem, arodbiedrība rosina pirmsskolas pedagogu atalgojumu daļēji nodrošināt no valsts budžeta.

Runājot par jauno atalgojuma modeli, I.Vanaga norādīja, ka LIZDA uzstāj uz maksimāli optimālu modeļa variantu, turklāt to "atkal nepakārtojot summai "X"".

I.Vanaga uzsvēra, ka, lai nodrošinātu skaidrību, ir jābūt izveidotam arī atalgojuma paaugstināšanas grafikam, lai "visi saprastu spēles noteikumus".