PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

10197.jpeg
Foto: entropic / 123RF
Ministru kabineta komiteja diskutēja par projektu, kas paredz, ka vispārējās izglītības infrastruktūras attīstībai pašvaldībām būs pieejami teju 167,7 miljoni eiro.  

Ministru kabineta komiteja pirmdien vienojās šo noteikumu projektu virzīt Izskatīšanai valdībā.

Valdības komiteja vienojās, ka dokuments tiks papildināts ar garantiju, ka finansējums tiks nodrošināts arī projekta ceturtajai kārtai, informē ziņu aģentūra LETA.

Finansējumu paredzēts ieguldīt izglītības infrastruktūras attīstībā, lai sekmētu kompetenču pieejā balstītā vispārējās izglītības satura pakāpenisku ieviešanu. Kopumā plānots modernizēt no 100 līdz 115 izglītības iestādēm.

Atbalsts paredzēts ergonomiskas mācību vides izveidei, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju risinājumu ieviešanai un aprīkojuma iegādei, jaunu dabaszinātņu un matemātikas kabinetu iekārtošanai pamatizglītības programmas īstenošanai 7.-9.klasei, kā arī izglītības iestāžu sporta infrastruktūras būvniecībai.

Tāpat atbalsts paredzēts izglītības iestāžu dienesta viesnīcu, internāta būvniecībai, reģionālā metodiskā centra attīstībai, kā arī projekta vadībai, īstenošanai un paša projekta īstenošanas informācijas un publicitātes pasākumiem.

Specifiskajam atbalstam pieejamais kopējais attiecināmais finansējums ir 167,7 miljoni eiro, tai skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums - 142,5 miljoni eiro un nacionālais publiskais līdzfinansējums - 25 miljoni eiro.

Projektam paredzētas četras atlases kārtas. Pirmās laikā plānots modernizēt vispārējās izglītības iestāžu mācību vidi nacionālas nozīmes attīstības centru pašvaldībās, piemēram, Rīgā, Daugavpilī, Liepājā un citās lielajās pilsētās. Otrā kārta attieksies uz reģionālas nozīmes attīstības centru pašvaldībām, piemēram, Aizkraukli, Alūksni, Balviem, Bausku, Cēsīm un Dobeli.

Savukārt trešās uz ceturtās kārtas laikā paredzēts modernizēt vispārējās izglītības iestāžu mācību vidi ārpus nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centru pašvaldībām.

Ar minēto projektu plānots modernizēt no 100 līdz 115 izglītības iestādēm. Līdz ar to plānots, ka izglītojamo īpatsvars, kuriem ir pieejama pilnībā modernizēta vispārējās izglītības mācību vide, būs 20% līdz 25%. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) aprēķinājusi, ka līdz 2018.gada 31.decembrim pilnībā modernizētās vispārējās izglītības iestādēs izglītību apgūs 12 264 izglītojamie.

Noteikumu projekts izstrādāts saskaņā ar Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda 2014.-2020.gada plānošanas periodu.