PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

8899.jpeg
Foto: goodluz / 123RF
Mācoties projekta Jauniešu garantija izglītības programmās, šovasar profesiju ieguvuši pirmie 900 projekta absolventi, kuri mācības sāka pērn septembrī. 

Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) novērojumi liecina, ka mācību laikā jaunieši visvairāk novērtē piešķirto stipendiju, kā arī iespēju īsā laikā iegūt praktiskās iemaņas, kas vēlāk palīdz konkurēt darba tirgū, informēja VIAA pārstāve Kristīne Keiča.

Vispopulārākā Jauniešu garantijas absolventu iegūtā profesija ir pavārs - to apguvuši 209 jaunieši. 112 jaunieši ieguvuši lietveža profesiju, 91 apguvis friziera profesiju, bet 64 apguvuši darba tirgū pieprasīto lokmetinātāja profesiju. Vēl 64 jaunieši kļuvuši par konditoriem, 45 par mazumtirdzniecības veikala pārdevējiem, 36 par zobārsta asistentiem un 35 - par vizāžistiem.

Kopumā projektā Jauniešu garantija kopš 2014. gada var apgūt vairāk nekā 100 darba tirgū pieprasītākās profesijas, kuras ir izraudzījušās nozaru ekspertu padomes ciešā sadarbībā ar darba devējiem. Šīs profesijas jaunieši iegūst bez maksas, saņemot ikmēneša stipendiju 70-115 eiro apmērā. Tāpat mācību laikā tiek apmaksāta dienesta viesnīca un segti ceļa izdevumi uz prakses vietu, kā arī pieejamas citas priekšrocības.

"Mūsu novērojumi liecina, ka tie Jauniešu garantijas absolventi, kuri sevi veiksmīgi parādījuši prakses laikā, jau sākuši darbu savā profesijā, jo tūlīt pēc mācību beigām arī saņēmuši darba piedāvājumu. Citi uzreiz pēc mācībām nolemj turpināt izglītošanos vēl kādā specialitātē," stāsta VIAA direktore Dita Traidās. Pašlaik mācības Jauniešu garantijas profesionālās izglītības programmās turpina 1256 jaunieši, kuri mācības sāka pērn rudenī vai šoziem.

Programmas absolvents Toms Ļebedevs Saldus profesionālajā vidusskolā ieguva pavāra profesiju un patlaban strādā restorānā Bibliotēka Nr.1 par pavāra palīgu, Raimondam Loginam pēc mācību pabeigšanas Rīgas Stila un modes profesionālajā vidusskolā piedāvāja darbu salons City Rīgā, kur Raimonds strādā par frizieri. Savukārt vēl kāda absolvente Marta Tērauda mērķtiecīgi bija izvēlējusies apgūt kokkopja-arborista profesiju, kuru Latvijā var mācīties tikai Priekuļu tehnikumā.

"Tas, ka arī arborista profesija ir iekļauta Jauniešu garantijas projekta atbalstītajās specialitātēs, bija ļoti motivējoši, jo kurš gan negrib saņemt tik vērā ņemamu stipendiju? Turklāt ļoti optimāls bija mācību ilgums. To var izturēt katrs, jo nekas nepaspēj apnikt. Mācības bija interesantas, daudz apguvām praktiskās iemaņas, bija iespēja strādāt kopā un iepazīties ar nozares profesionāļiem, tāpēc darbu pēc mācībām man uzreiz piedāvāja uzņēmums Arborists. Tagad strādāju uzņēmuma objektos visā Latvijā. Mana ikdiena paiet, kāpjot kokos, lai veidotu koku vainagus, atbrīvotu kokus no bīstamajiem zariem un veiktu citus kokkopja darbus," ar pieredzi dalās M.Tērauda.

Visā Latvijā vēl turpinās uzņemšana projekta Jauniešu garantija profesionālās izglītības programmās kopumā vairāk nekā 40 Latvijas profesionālās izglītības iestādēs. Tajās viena vai pusotra gada laikā jaunieši bez maksas var apgūt kādu no vairāk nekā 100 darba tirgū nepieciešamām profesijām.

Lai motivētu jauniešus vecumā no 17 līdz 29 gadiem, kuri nestrādā un nemācās, izmantot projekta Jauniešu garantija priekšrocības, VIAA no 13.augusta līdz 9.septembrim visā Latvijā īsteno sociāli izglītojošu kampaņu Atmet BEZdarbību!

Plašāka informācija par projektu Jauniešu garantija pieejama tīmekļa vietnē www.viaa.gov.lv/jauniesugarantija. Savukārt ar visām projekta Jauniešu garantija izglītības programmām var iepazīties nacionālajā izglītības iespēju datubāzē www.niid.lv.

Projekts tiek finansēts ar Eiropas Savienības (ES) Jaunatnes nodarbinātības iniciatīvas un Eiropas Sociālā fonda atbalstu, kā arī no Latvijas valsts budžeta.