PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

9694.jpeg
Foto: goodluz / 123RF
Profesionālās izglītības programmās šogad mācās gandrīz 39% vidējās izglītības posma audzēkņu, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) statistika.

Kā Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā norādīja IZM Izglītības departamenta direktore Evija Papule, šajā mācību gadā, raugoties uz izglītojamo skaita sadalījumu vidējās izglītības pakāpē, profesionālajās izglītības programmās mācās 38,75% izglītojamo, informē ziņu aģentūra LETA.

Vispārējās vidējās izglītības posmā attiecīgi mācās 61,25% izglītojamo.

E.Papule skaidroja, ka, nepārprotami, kopējais izglītojamo skaits Latvijā pēdējo gadu laikā ir ievērojami krities. Līdz ar to krītas arī kopējais profesionālajā izglītībā iesaistīto audzēkņu skaits. Tomēr viņa sacīja, ka, ja raugās uz ikgadējo audzēkņu sadalījumu vidējās izglītības posmā, tad ik gadu vērojams profesionālajā izglītībā iesaistīto audzēkņu pieaugums.

"Ik gadu tie ir aptuveni 0,5%," sacīja E.Papule.

Tāpat noticis pieaugums profesionālās izglītības programmās uzņemto audzēkņu skaita attiecībā pret kopējo profesionālās izglītības iestādēs esošo audzēkņu skaitu.

E.Papule skaidroja, ka pozitīva dinamika ir novērojama, tostarp pateicoties veiktajai infrastruktūras un mācību vides uzlabošanai, audzēkņiem piedāvājot modernu un darba tirgus vajadzībām atbilstošu mācību vidi.

IZM pārstāve norādīja, ka tuvākais mērķis ir līdz 2017.gadam panākt, lai minētā attiecība būtu 40:60. Savukārt nākamo gadu mērķis ir sasniegt vienlīdzīgu proporciju starp profesionālajās un vispārējās izglītības programmām.